Det finns ju ett antal bakböcker som riktar sig till barn med enkla recept så att de själva kan baka muffins, sockerkaka och liknande. Men de allra flesta är ju skrivna av vuxna. Därför tycker jag att det är så kul med boken Smilla bakar glutenfritt. Inte nog med att den handlar om just glutenfria bakverk, något som inte är helt tvärlätt att hitta bra recept till, utan boken är också skriven av en ung tjej, nämligen Smilla Luuk. Hon är född 1997 och redan 2010 startade hon bloggen glutenfrittliv.se där hon snabbt fick många följare. Hennes första, men knappast sista, bakbok heter alltså Smilla bakar glutenfritt och där delar hon med sig av sina favoritrecept för den som vill njuta av goda bakverk trots att man är glutenintolerant. När boken kom ut var hon bara 15 år.
Boken innehåller recept på exempelvis kladdkaka, kärleksmums, kanelbullar, semlor, princesstårta, pavlova, chokladbollar, macarons, pizza, pizzabullar, amerikanska pancakes, scones och hemgjord pasta. Det mesta som man längtar till i brödväg alltså. I boken bjuder hon också på många tips och råd, liksom personliga texter om livet som glutenintolerant. En perfekt bok att ge bort till den som har en glutenintolerant bok i sin närhet. Jag såg att hon för nåt år sedan också kommit ut med en uppföljare – Smilla lagar glutenfritt. Böckerna vänder sig till tonåringar som vill kunna fixa själva i köket, men recepten funkar förstås lika bra för vuxna. Ett plus för den snygga, lite retroinspirerade formgivningen.
Smilla bakar glutenfritt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.