Mera vego

     

Allt fler börjar snegla mot grönsakshyllorna i affären, med all rätt förstås med tanke på att rapporterna om sambandet mellan världens köttproduktion och det växande klimathotet har duggat tätt de senaste åren. Men för många så blir det inte mer än just en snegling. Att börja laga mer vegetariskt kan vara en utmaning, framförallt när man har familj. För hur gör man egentligen med de där grönsakerna och köttsubstituten? Och kommer verkligen barnen att gilla förändringen? Med en bra vegetarisk kokbok kan man bli inspirerad till nya rätter och få mer självförtroende även när det gäller att laga recept utan kött som huvudråvara.

Mera vego är Sara Ask och Lisa Bjärbos första bok tillsammans och här fokuserar de på massor av god vegetarisk mat för hela familjen. Totalt finns ett 60-tal recept, dels snabba vardagsrecept och dels lite mer tidskrävande och/eller avancerade rätter för helgmåltiderna. Här finns också tips på vegetarisk plockmat, efterrätter och mellanmål samt massor av tips för den som vill börja laga mer vegetariskt till familjen.

Ännu mera vego är uppföljaren och där finns också massor av vegetariska recept för hela familjen, totalt omkring 70 stycken. Här finns också tips på hur man lagar ett vegetariskt julbord och hur man gör grillkvällen, picknicken och mellanmålen grönare. Dessutom finns tips på hur man ska tänka för att laga vegetarisk mat som gör ett komplett näringsintag till samtliga i familjen, hur man familjeoptimerar en middag samt hur man får sina kräsna familjemedlemmar att våga smaka på de nya rätterna.

Recepten i båda böckerna är kategoriserade utifrån hur lång tid de tar att laga. Båda böckerna har också en modernt, snygg och läcker formgivning tillsammans med ett peppande och inspirerande tilltal. De är utgivna av Ordfront och finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).