Jag kom på att jag har glömt/missat att skriva om en hel del avsnitt av Bladen brinner.
Bladen brinner #6 handlar bland annat om ett ämne som jag brinner för, nämligen lättlästa böcker. I podden får vi följa med till Nypon förlag i Helsingborg och lyssna på en intervju med en av deras förläggare. Väldigt intressant eftersom jag som sagt verkligen brinner för just lättläst. Förläggaren Henny Holmqvist berättar exempelvis att alla människor någon gång i livet kan behöva en lättläst bok. Aldrig tidigare i modern tid har så många behövt lättlästa böcker och just nu sker den största utgivningen av lättläst någonsin. Det här med läsning är en demokratisk fråga. Det handlar om allas rätt till ett språk. Det förutsätts ju i samhället att alla kan läsa, exempelvis skyltarna i tunnelbanan eller kvitton från mataffären. Så det är viktigt att exempelvis nyanlända får tillgång till lättlästa böcker för att komma igång med svenska språket.
Vi får också följa med hem till Mårten Melin som har skrivit många lättlästa böcker och han berättar bland annat om vad en lättläst bok är och vad man måste tänka på när man skriver lättlästa böcker jämfört med vanliga böcker. Tyvärr berättar han också att det är okreddigt att skriva lättlästa böcker. Dels är det okreddigt att skriva barnböcker överhuvudtaget och ännu mer okreddigt blir det då att skriva lättläst. Han möts ofta av folk som tror att det är enkelt att skriva lättläst eftersom det är så få sidor, men så är det definitivt inte.
Det är också en författarintervju med Alex Gino som har skrivit boken George som handlar om George som föddes som kille, men som känner att han egentligen borde ha fötts som tjej. Jag har inte läst boken, men böcker med transpersoner i huvudrollen har vi ju fått ett par stycken av de senaste åren och det är jättebra att det synliggörs och normaliseras även i litteraturens värld.
Lisa och Johanna återkommer också till ett tidigare poddavsnitt där de tog upp ämnet killkompisar. Lisa och Johanna hade sagt att tre böcker som behandlar vänskapen mellan en tjej och en kille inte känns så trovärdiga. Men författaren Sara Ohlsson som bland annat skrivit boken Ingen normal står i regnet och sjunger håller inte alls med dem. Hon säger att ”en snopp eller snippa är inget hinder för en vänskapsrelation”. Hon säger också att sådana här berättelser måste berättas för att normer måste ifrågasättas. Väldigt intressant att ämnet belyses på flera sätt såhär. Självklart börjar man själv också att tänka på vad man själv tycker och tänker om frågan 🙂
Bland boktipsen hittar vi Skarven av Sara Lövestam (jättebra!), Min brorsa är kung av Jenny Jägerfeld (finns i min oläst-hylla), Fågelflickan av Johanna Nilsson (angelägen och superbra lättläst bok från min favoritförfattare!) och 2016 års adventsbok En förtrollad jul.