Idag är det min tur att skriva ett inlägg i den julkalenderbloggstafett som Sofies bokblogg arrangerar på temat Bäst 2018. Jag tar över stafettpinnen från Nilmas bokhylla.
Jag vill fokusera på och lyfta fram barnboksutgivningen 2018 och skriva lite om de böcker jag tyckt varit bäst av de som kommit ut under året och som riktar sig till barn från 0-12 år, ja åtminstone de bästa av de jag har läst. Jag har ju inte läst samtliga böcker som kommit ut 🙂
0-3 år:
Lilla Spökboken av Kenneth Andersson som ingår i samma serie som exempelvis Lilla Pussboken. Pekbok med bilder på olika fantasifulla spöken och längst bak finns en spegel.
Nisse och Nora får bråttom av Emelie Andrén och Lisa Moroni är senaste boken i serien om de två kompisarna som bor på samma gata och där igenkänningen är så hög för barn i cirka 1,5-2-årsåldern.
God natt på jorden av Linda Bonde är en annorlunda godnattsaga där en familj rymdvarelser står och tittar ner på när olika jordvarelser förbereder sig för att gå till sängs. Jättefin bok som kan läsas på flera nivåer.
Rulla, rulla lilla nystan av Åsa Nordström och Jesus Verona är en härligt lekfull och fantasifull följa-tråden-bok där läsaren kan följa ett nystan som rullar längs boksidorna och där det finns mycket att se och upptäcka i de färgglada, myllrande bilderna.
Dumma boken av Siri Ahmed Backström är en bok fylld av igenkänning. Den är på rim och handlar om den där känslan när ingenting är bra och allt och alla är dumma.
Boken om att gå på förskolan av Josefine Sundström och Mervi Lindman är en utmärkt introduktion för barn som ska börja på förskolan och en igenkänning för de som redan går där.
3-6 år:
Gropen av Emma Adbåge vann Augustprisets kategori för barn- och ungdomsböcker och det var inte alls konstigt. Den handlar om en grupp förskolebarn som älskar att leka i en grop på förskolans gård, men de vuxna vill att de ska sluta leka där för de tycker att det är farligt. Men den handlar också om lek, fantasi, kreativitet, att stå upp för sin sak och att inte ge sig.
Rysliga förskolan var den första boken i en ny serie av Rabén & Sjögren. Den är skapad av Lina Neidestam och är lagom läskig, mysryslig högläsningsbok för alla barn som gillar skräck, spöken och andra läskigheter.
Under mattan av Sara Lövestam och Per Gustavsson är en humoristisk bok med en allvarlig underton om allt det där osagda, det som så gärna sopas under mattan, hemligheterna i en familj.
Jultröjan av Cecilia Heikkilä är också en följa-tråden-bok, men också en berättelse om en ensam och hemlös katt som så småningom får vänskap och gemenskap. En väldigt fin och varm berättelse.
Fastrarna av Ebba Forslind är en av få bilderböcker som tar upp vilka problem som kan uppstå med en bonusfamilj, men också hur man kan bli berikad av nya familjebildningar och familjemedlemmar. Också om hur man med ett kärleksfullt bemötande kan gå från utanförskap till gemenskap.
Vems resa av Stina Wirsén är den senaste boken i Vem-serien. Den handlar om när Lilla Hund åker på resa och träffar en vän som pratar helt annorlunda. Men de leker trots att de inte förstår varandra. När Lilla Hund kommer hem igen börjar två nya barn på förskolan och de kan inte svenska. Sån tur då att Lilla Hund vet hur man kan leka tillsammans ändå.
6-9 år:
Fjärde boken i serien Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund släpptes precis nu i dagarna. Det har blivit en otroligt populär serie som gillas av både killar och tjejer i en bred åldersgrupp och jag gillar att boken har en stark tjej i huvudrollen och att den handlar om att göra gott samtidigt som det är mycket action.
Frallan är ju helt underbar. Två böcker om henne kom under 2018 och i vår kommer trean. Frallan är en alldeles vanlig tjej med massor av tankar och funderingar och hennes vardag skildras på ett så fint och humoristiskt sätt. Dessa böcker är perfekta som högläsningsböcker, både barnen och den vuxne läsaren lär älska dem.
Ester Tagg och den flygande holländaren handlar om barnhemsbarnet Ester som ska bli såld som barnarbetare till fabriken på sin 10-årsdag. Men strax innan får hon veta att fartyget Den flygande holländaren ska lägga till i staden. Det enda hon fick med sig till barnhemmet var en skattkarta och på kartan fanns ett skepp avbildat, ett skepp som är identiskt med piratskeppet. Tänk om hennes föräldrar är ombord! Hon måste rymma för att ta reda på det och då handlar hon i ett spännande äventyr med pirater och sjörövare. En ny bok om Ester kommer i vår.
Faktaböcker är inte alls tråkiga. Det ser vi exempelvis i serien av Anna Hansson där Myrstackarna, Råttsvansarna och Ormtjusarna ingår. Liksom i serien med Roliga fakta av Emmalill Frank där hon hittills skrivit om hajar och maneter. Här berättas det om olika djur på ett intresseväckande och humoristiskt sätt. Perfekt för kunskapstörstande lågstadiebarn.
Många barn i lågstadieåldern gillar spöken och andra läskigheter. Mystiska skolan av Katarina Genar är en perfekt serie som både innehåller lättlästa böcker att läsa själv och lite längre/tjockare kapitelböcker som både kan läsas själv eller användas som högläsningsböcker. De handlar om elever på en skola där det händer massor av magiska saker och där det kryllar av främmande varelser.
Viggo och rädslolistan har jag ännu inte läst, men jag är 99% säker på att jag kommer att älska den. Dels för att jag har gillat alla böcker som Lisa Bjärbo hittills skrivit och dels för handlingens skull – boken handlar nämligen om en sjuårig pojke som är rädd för en massa saker och bestämmer sig för att lista dem på en hemlig rädslolista.
9-12 år:
Den vita räven av Jackie Morris har allt – den är sorglig, varm, underbar. Den handlar om Sol som nyligen förlorat sin mamma och känner sig så ensam. Men när han möter den vita räven känner han gemenskap med den. Han bestämmer sig för att hjälpa räven hitta hem och samtidigt lyckas han äntligen återförena sin familj och få en gemenskap han länge drömt om.
Tulpanpojken av Christina Wahldén var en av mina absoluta favoritböcker förra året. Den handlade om en holländsk pojke som kom till Sverige under andra världskriget. I år kom uppföljaren, Spionen i äppelträdet. Jag har inte läst den än, men jag skulle tro att den är lika bra. Så viktiga böcker.
Om andra världskrigets överlevare handlar också Vi kommer snart hem igen som är skriven i serieformat, vilket lättar upp de nästan outhärdliga berättelserna från människor som faktiskt levde på den tiden och var med om allt det hemska under kriget. Av Jessika Bab Bonde och Peter Bergting.
Jag har ännu inte läst hela Pax-serien, men nu är det hög tid, för i år kom ju tionde och sista boken, Draugen. Det är svårt att tänka sig någon bättre bokserie för denna målgrupp. Så genomtänkta och välskrivna böcker!
I år kom också den avslutande delen i Viveca och Camilla Stens rysartrilogi för mellanåldern, Mareld. Den handlar om Tuva som fått veta att hon är en av Havsfolket och som en av de sista från den ätten har hon vissa uppgifter hon måste genomföra. Rysligt, läskigt och oerhört spännande i skärgårdsmiljö.
Comedy Queen är skriven av Jenny Jägerfeld och handlar om en tjej vars mamma tagit livet av sig. Hon är livrädd för att bli som sin mamma och skriver därför en lista på allt som hon ska göra för att inte bli likadan. Ett tungt ämne som vägs upp av den värme och humor som boken är skriven med.
Falafelflickorna är också skriven av Christina Wahldén. Den handlar om Hawa som bor i en förort och vill bli polis. Det slumpar sig så att hon bildar en detektivbyrå och får flera fall, bland annat en flicka som behöver gömma sig eftersom hon ska giftas bort mot sin vilja. Rolig bok som också handlar om tunga ämnen och som utspelar sig i miljöer vi annars sällan får läsa om.
Imorgon är det Västmanländskans bokblogg som tar över stafettpinnen!
Tack för tips!
Vad roligt med en så fin sammanfattning, många bra böcker på listan!
Tack för ditt bidrag!
Wow, så många fina tips!