Du & jag är första delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. I femman på Annelundsskolan är Kevin kung och Ida drottning. Andreas är den som kan alla svåra ord och har alla rätt på matteproven. Han bor nära Alicia och brukar gå med henne till skolan, men så fort de kommer i närheten av skolan förvandlas hon till skol-Alicia som vill tillhöra Idas hov. Det gäller att navigera rätt bland vänner och fiender, hot och löften. Det är tydliga strukturer i mellanstadieklassen, men så händer lite saker som får de bergfasta rollerna i skolan att rubbas. Det är ett sms som hamnar i fel händer och ett gäng som kallar sig för Deco Army som målar graffiti på en betongvägg, och plötsligt kastas självklarheterna omkull. Det är lätt att känna för Andreas, han är en lugn och smart kille som från början inte har särskilt mycket status i klassen. Den höjs senare, han blir mer populär, men han behåller ändå det som är honom. Han vågar stå för det han tycker och tänker och det är bra.
Hon & han är nästa bok i trilogin. Här är det Alicia vi får följa när hon träffar en kille på nätet, ljuger om sin ålder och ingenting blir som hon tänkt sig. Alicia är väldigt osäker, hon vacklar mellan att vara med Andreas och att undvika honom för att få behålla sin status i klassen. Här är det verkligen hög igenkänning för mig som inte heller hade hög självkänsla under skolåren, precis som Alicia. För Alicia handlar mycket om att få duga, hon ägnar mycket tid åt att tänka på hur hon ska vara, vad hon ska göra, hur hon ska se ut och vad hon ska säga för att vara rätt och få vara med. På nätet är det annorlunda, där kan man vänta och fundera ut smarta saker innan man skriver dem. Därför är det också så lätt för Alicia att acceptera vänförfrågan från en okänd, äldre och mycket snygg kille som vill börja chatta med henne. Hon tänker att han kan vara hennes biljett in till innegänget. Om hon vore ihop med honom skulle hon säkert vara en som fick vara med. De skriver till varandra, men det dröjer inte länge förrän han föreslår att de ska träffas. Och det mötet blir förstås långt ifrån hur Alicia föreställt sig deras möte. Som läsare önskar jag många gånger att jag hade kunnat berätta för Alicia att hon inte behöver göra sig till, att det är så mycket bättre att vara sig själv, att man duger som man är. Jag tror att den här boken kan vara bra att läsa för alla som är som Alicia – liksom för alla de som är som Ida och hennes hov.
Han & dom är den avslutande boken. Nu har klassen börjat i sexan och nu är det Kevin som är huvudkaraktär. Berättelsen börjar när klassen möts igen efter sommarlovet och man märker direkt att mycket har hänt. Det här har varit sommaren när alla har vuxit mer än vanligt, särskilt tjejerna. De skrattar inte längre åt Kevins fräcka skämt. Än mer irriterande är det faktum att Alicia fortfarande är ihop med Andreas och att Kevin inte kan låta bli att tänka på henne. Det måste finnas något skäl till att Alicia är ihop med en tönt som Andreas och Kevin bestämmer sig för att ta reda på vad det är. Dessutom hamnar Kevin i knipa när hans kompis kör omkull en gammal man med Kevins moped. Kevin är kanske den karaktär jag har svårast att känna sympati för, vilket kanske också handlar om igenkänning, han är väldigt olik mig och jag har svårt att leva mig in i den roll han har i klassen. Han är den som andra kallar för störig. Han som allt som oftast ställer till det för sig. Men innerst inne vill han väl och det märker man när man lär känna honom. Han menar väl, han kan bara inte hjälpa att det bara blir fel mest hela tiden.
Åh, den här trilogin innehåller så mycket igenkänning. Det händer inga stora omvälvande saker, utan här är det fokus på vardagsdramatik och livet på mellanstadiet. Att låta tre olika karaktärer stå i fokus i de olika böckerna gör att man får ett större perspektiv samtidigt som det ökar möjligheterna att så många som möjligt kan känna igen sig i någon av karaktärerna. Katarina von Bredow är också väldigt skicklig på att skildra personerna så att de verkligen är olika varandra och har sina egna karaktärsdrag och kännetecken. Såväl dialoger som tankegångar känns också klockrent för mellanstadiebarn.
Böckerna innehåller precis allt det där som är viktigt på mellanstadiet och följaktligen det som man vill läsa om när man befinner sig i målgruppen, som ju är 9-12 år. Relationer, vänskap, föräldrar, kärlek, skola, mobbing, grupptryck, gruppdynamik, utanförskap, status, utseende, fördomar, sociala roller, likheter, olikheter. En guldgruva att läsa högt i en mellanstadieklass och ha diskussioner kring olika ämnen alltså. Men böckerna fungerar lika bra att läsa själv. Varje bok är fristående, men de hänger ju ihop i och med att det handlar om tre personer som går i samma klass och vars liv flätas ihop om dagarna. De bör läsas i ordning för att få händelserna i rätt tidsföljd. Jag rekommenderar också vuxna som har barn eller jobbar med barn i åldersgruppen att läsa böckerna för att få en förståelse för de sociala strukturerna och rollerna som uppstår i en skolklass vare sig man vill eller inte.