Kärlek, hat och andra filter är Samira Ahmeds debutroman. Vi har precis läst den i Barnbokscirkeln på Facebook och jag är glad att jag läste den, för den belyser ämnen och teman som annars sällan skildras i ungdomslitteraturen. Boken handlar om Maya Aziz som är 17 år. Hon är född i USA, men det känns ändå som att hon lever i två världar. Hon har nämligen indiska föräldrar och de har sina egna – med amerikanska mått mätt – ganska gammeldags och traditionella regler. Hennes föräldrars högsta önskan är att hon ska börja på college i närheten av familjens hem i Chicago och så småningom gifta sig med en trevlig, muslimsk kille. Själv vill Maya något helt annat med sin framtid. Hon drömmer nämligen om att flytta till New York och gå en filmutbildning, stå på egna ben och klara sig själv. Boken handlar ganska mycket om Mayas upplevelse av denna kulturkrock. Den handlar också en hel del om kärlek. Maya är nämligen kär i en kille i skolan som heter Phil och som är upptagen sedan en lång tid tillbaka. I början av boken har de knappt pratat med varandra och Phil har ingen aning om Mayas varma känslor för honom. Men de börjar träffas mer och mer, och Phils och Lisas förhållande är rätt komplicerat. För att ytterligare komplicera det hela träffar Maya en muslimsk kille också. Kareem. Killen som förstår Mayas kultur, som förstår varför hennes föräldrar är som de är och som är ett gott parti enligt föräldrarna. Inte nog med det, när Maya trodde att saker och ting inte kunde bli mer komplicerade drabbas staden hon bor i av en terrorattack. Och den huvudmisstänkta muslimska mannen delar efternamn med Maya. Plötsligt blir klasskamrater, grannar och andra människor i Mayas och hennes familjs närhet fyllda av fruktan och hat.
Kärlek, hat och andra filter har många olika teman. Identitet, rasism, kulturkrockar, fördomar, kärlek, relationer och att stå upp för sig själv är några av dessa. Det här är en bok som fungerar väldigt bra som bokcirkelbok, det finns mycket att diskutera. Den ger också en del tankar och funderingar. Det är som sagt en bok som tar upp teman som man annars inte så ofta läser om, så det ger lite aha-upplevelser. Jag gillar också bokens balans mellan mer vardagliga tonårsproblem och stora, omvälvande samhällsfenomen. Dessa är ju dessutom väldigt aktuella. Jag fick ingen stark känsla för Maya som person, men det är alltid roligt att läsa om personer som har drömmar och mål som de står upp för. I slutet av varje kapitel får vi följa gärningsmannens tankar som en slags förklaring till varför han gjorde dådet. För mig kändes dessa avsnitt överflödiga. Men i övrigt är det en fin bok som jag gärna rekommenderar.
Kärlek, hat och andra filter är skriven av Samira Ahmed och utgiven av Lavender Lit. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.