Visst har det blivit en renässans för pirat- och sjörövarböcker? Det känns så tycker jag. Den stora boken Pirater kom förra året och är en faktabok med massor av bilder och ett tillhörande förstorningsglas som man kan använda för att upptäcka intressanta detaljer i bilderna. Pirater finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.
Förra året kom också första boken om Ester Tagg: Ester Tagg och den flygande holländaren. Den handlar om barnhemsbarnet Ester som ska bli såld som barnarbetare till fabriken på sin 10-årsdag. Men strax innan får hon veta att fartyget Den flygande holländaren ska lägga till i staden. Det enda hon fick med sig till barnhemmet var en skattkarta och på kartan fanns ett skepp avbildat, ett skepp som är identiskt med piratskeppet. Tänk om hennes föräldrar är ombord! Hon måste rymma för att ta reda på det och då handlar hon i ett spännande äventyr med pirater och sjörövare. Bok nummer två i serien om Ester kom i våras: Ester Tagg och sjöormens öga. Numera är Den flygande holländaren Esters hem. Men läget ombord är inte så roligt som det var till en början. Piraterna har varken mat eller pengar och utan det kan de inte göra särskilt mycket, inte ens leta efter Esters riktiga föräldrar. Kapten Stålhjärta tvingas pantsätta piratskeppet och genomföra ett farligt uppdrag, nämligen att leta efter en skatt i den skräckinjagande Vidundrens Vik. Det verkar också som att någon med mycket makt har lurat piraterna till ett omöjligt uppdrag…
Böckerna om Ester Tagg är snabblästa med ett tydligt driv. Ester är en sympatisk och modig huvudperson som har hjärtat på rätt ställe. Piraterna och kaptenen likaså. Men de tenderar att hamna i allsköns svårigheter som ju pirater brukar göra. De här böckerna är populära på mina bibliotek och jag förstår varför. Jag tycker mycket om dem och bokpratar gärna med dem när jag träffar tvåor och treor. Ester Tagg och den flygande holländaren finns att köpa här och här, och Ester Tagg och sjöormens öga finns här och här. Tredje boken om Ester Tagg verkar komma redan i höst!
Nu i vår kom också Mårten Melin med en piratbok: Kapten Kidds skattkarta som är första boken i en ny serie om Jolly Anne. Anne är en föräldralös flicka som jobbar på ett värdshus. Men det slumpar sig så att hon får följa med när piraten Mary Sweet letar efter kapten Kidds legendariska skatt. Det visar sig dock vara fler pirater som vill åt den skattkistan. Ett läskigt, skrämmande, spännande äventyr tar sin början ombord på piratskeppet Äventyret och på Kapten Kidds skattö. Kapten Kidds skattkarta finns att köpa på Adlibris och på Bokus.
Även denna bok har en stark tjej i huvudrollen. I både denna bok och böckerna om Ester Tagg är piratkaptenerna kvinnor, vilket är kul och nytänkande. Mårten Melin är ju känd för att skriva lättläst och så är också fallet i denna bok. Det är inte mycket text trots att Kapten Kidds skattkarta är en rätt tjock kapitelbok. Texten har stor stil och det är mycket luft på sidorna och många bilder i boken. Även här finns ett starkt driv som gör det lätt att fastna i boken och vilja läsa mer för att få veta vad som händer. Det jag saknar i både böckerna om Ester Tagg och boken om Jolly Anne är dock illustrationer i färg. Barn efterfrågar ofta böcker med bilder i färg, inte minst nybörjarläsarna som ju är målgruppen för dessa böcker. Men jag gillar att det kommit spännande kapitelböcker om annat än monster, spöken och andra övernaturliga varelser som ju annars har varit starkt de senaste åren.
One thought on “Renässans för sjörövarböcker”
Comments are closed.