Christina Lindström har skrivit en serie böcker för barn i lågstadieåldern som handlar om en tjej som heter Hilda och hennes kompisar Bella och Henning. Än så länge finns det två böcker i serien, Hilda och årets kalas samt Hilda och hamsterstölden. Men jag tror och hoppas att det ska komma ännu fler titlar. Hilda och hamsterstölden är en av de tre böcker som är nominerade till bokpriset Spårhunden 2019, ett bokpris som delas ut av Svenska Deckarakademin för årets bästa barn- och ungdomsdeckare och det är en välförtjänt nominering tycker jag, för jag gillar verkligen de här böckerna.
Hilda är en tjej som har ett ganska bekymmersfritt liv i början av första boken, Hilda och årets kalas. Hon gillar hårdrock, hästar och rockringar. Och såklart sina bästisar Bella och Henning. Men så en lunchrast vänds hela hennes liv upp och ner. Deras klasskompis Wilma ska ha kalas i bowlinghallen. Både Bella och Henning är bjudna. Ja, faktiskt verkar det som att hela klassen är bjudna. Alla utom Hilda. Plötsligt känns det som om Hilda inte har några kompisar längre. Vad har hon gjort för fel? Den här boken handlar om vänskap och utanförskap. Att vilja vara med och att inte få vara med. Att vilja passa in och att jämföra sig med andra. Dessutom handlar det om att ha ont om pengar, vilket är en annan slags utanförskap och som också Hilda tvingas uppleva i boken eftersom hennes mamma är ensamstående och nu har bilen gått sönder, vilket gör att mamman är hemskt orolig för hur mycket det kommer att kosta att laga den.
I Hilda och hamsterstölden ska Bella få en efterlängtad hamster. Både Hilda och Henning är avundsjuka, Hilda bor för trångt för att de ska kunna ha husdjur och Henning är allergisk. Men Hilda kan i alla fall leka med Bellas hamster. Det kan ju inte Henning, så han blir utanför. Så utanför att han gör något oförlåtligt. En dag är nämligen hamstern stulen. Och de tre forna bästisarna är inte längre bästisar. Det här är en bok som fortsätter på temat vänskap och önskan om att få vara med. Det handlar om att göra någon ledsen, säga förlåt, men ändå inte få vara med. Det handlar om tillit, inkludering och att stå upp för den man bryr sig om.
Båda böckerna är utmärkta högläsningsböcker för lågstadiet, men funkar också att läsa själv för den som kommit en bit med läsningen. De har hög igenkänningsfaktor och träffsäkerhet, samtidigt som de har humor och har ständigt aktuella och viktiga teman. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).