Nu i höst har det kommit flera fina böcker som handlar om väsen av olika slag för läsare i alla åldrar, från förskoleåldern och uppåt.
Väsenologi är skriven av den välkända PAX-författaren Ingela Korsell. I boken presenteras tolv väsen ur den nordiska folktron. Här kan man läsa fakta om vart och ett av dessa väsen, men också förklaringar om vad de kan ha betytt för människor som levde förr. Dessutom får vi också ta del av sägner, ofta personligt hållna, som har berättats om dessa väsen. Vi får till exempel lära känna mylingar, lindormar, kyrkogrimmar, maror och vättar. Här finns också fakta om magiska växter och magiska föremål som sägs ha kunnat hjälpa mot faror och sjukdomar. Det finns också tydliga förklaringar av vad en sägen är, om olika kategorier av väsen, ordlistor och mycket annat intressant för sammanhanget. Boken är otroligt faktaspäckad och väldigt intressant. Det är också läskigt, sorgligt, roligt och till och med lite snuskigt! Det här är en riktig guldgruva för de som läst PAX-serien och bara vill ha mer. Eller de som bara är intresserade av nordisk mytologi. Boken kan dessutom läsas på flera nivåer. Antingen läser man bara de kortare presentationstexterna eller så kan man gå vidare och även läsa de lite mer fördjupande texterna. Därmed fungerar också boken bra för en bred målgrupp (från 9-99 år står det på försättsbladet) och den fungerar lika bra både som läsa själv- och som högläsningsbok. Ingela Korsell är lärare i grunden och det märks på hennes sätt att fånga läsarna med sitt tilltal. Jag gillar att texterna är skrivna med humor samtidigt som boken är så faktaspäckad och informativ. Jag gillar också att det är samma upplägg genom hela boken, så det är tryggt och förutsägbart även för de svagare läsarna. En bok som är ett måste för alla skolbibliotek. Boken är faktagranskad av etnologiprofessor Ulf Palmenfelt och den är berikad med maffiga, fascinerande och lite skrämmande färgillustrationer av Reine Rosenberg. Väsenologi är utgiven av Natur & Kultur. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.
Troll och andra väsen är skriven av Charlotta Björnulfsson och illustrerad av den populära illustratören Catarina Kruusval. Boken är i bilderboksformat och vänder sig till yngre barn, 3-6 år. Kul idé med en faktabok om väsen som vänder sig till de vetgiriga förskolebarnen! Här möter vi elva olika varelser och väsen, så som älvor, varulvar, troll, spöken, tomtar, Näcken, jättar och häxor. Vart och ett presenteras på varsitt uppslag med korta, men samtidigt innehållsrika texter. Man får bland annat läsa om hur dessa sagoväsen såg ut, hur de levde, hur de förhöll sig till människor och hur man kunde skydda sig mot dem. Denna spännande, intressanta fakta presenteras tillsammans med charmiga illustrationer som förmedlar en trollsk, magisk stämning samtidigt som de har glimten i ögat. En perfekt bok att ha i förskolebiblioteket. Troll och andra väsen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.
Julens monster är en faktabok skriven av Andreas Palmaer som är känd för en lång rad barnböcker, både faktaböcker och läskiga böcker. Här har han kombinerat detta. I den här boken presenteras nämligen 15 blodisande historier om julmonster som människor trodde på förr i tiden. Här finns till exempel julmonstret Krampus som sträcker fram sina vassa klor och frågar efter elaka barn, den Blodiga Lucian, julhäxor och juldemoner och så troll som rövar bort barn varje jul. Den här boken har ett lite annorlunda upplägg. Här är det berättelserna, skrönorna, som är det viktiga och i slutet av varje kapitel finns ett kort faktaavsnitt om det väsen eller monster som just har presenterats i berättelsen. Här är det inte bara väsen och monster från den Norden utan från hela världen. Extra kul är det också att boken är så pass nischad, att monstren som presenteras i boken är just julmonster. Kul idé att få ta del av även den mörka sidan av vintern och julen. Boken har mäktiga illustrationer av Peter Bergting. Julens monster är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.