Eftersom barnen har adventskalendrar och vi läser adventskalenderböcker både hemma och i skolan så blev jag sugen att ha en egen adventskalender också. Valet föll på Bonniers stora adventskalender som jag hittade på Ica här i stan. Såhär skriver förlaget själva om kalendern:
En adventskalender för litteraturälskande vuxna. En boköverraskning om dagen från första advent till julafton. Den här kalendern är ett smörgåsbord av litteratur från Bonnierförlagens alla förlag. Den innehåller noveller, kåserier, serier, faktaböcker, kokböcker och facktexter i en härlig blandning. Författarna skriver i alla genrer. Medverkande är bland annat Viveca Sten och Jonas Karlsson, Nina Hemmingsson, Martin Kellerman, Zeina Mourtada, Emil Jensen m fl. Alla som tidigare köpt Pixiadventskalendern till sina barn för att de egentligen själva velat ha en bokkalender som vuxna kan nu få sitt lystmäte tillgodosett. Med härlig julig omslagsformgivning av Lotta Kühlhorn.
Hittills har jag hunnit öppna de första sex luckorna och det har varit en salig blandning av noveller och smakprov från förlagets stora utgivning.
- Skummisar och Vecka 42 är två noveller av Jonas Karlsson ur hans novellsamling Det andra målet. I baksidestexten står det att novellerna ger oss underfundiga betraktelser av några människor som lever sina liv i staden, människor som vid närmare granskning ter sig allt mer underliga och hamnar i allt märkligare situationer – men som på samma gång är helt normala. Det är en bra beskrivning. Skildringen av karaktärerna är ypperlig. Jag gillade den första novellen bättre än den andra. Intressant tanke det där, vem passar egentligen in i normen och vem gör inte det, och vad gör detta med människor? Tyvärr känns båda novellerna lite avhuggna, vilket i och för sig satte igång tänkandet hos mig.
- Två vantar är utdrag ur stickboken Trettiofem vantar av stickdesignern Maja Karlsson. I den här lilla boken får vi två stycken stickbeskrivningar: vanten Flinga och vanten Granskott. Maja hämtar ofta inspiration från naturen och dessa två vantar har inte bara ett naturtema utan också ett vintertema, vilket förstås passar extra bra. Jag tycker att vantarna är otroligt fina och hade gärna velat ha båda varianterna. Det verkar som att Maja har en stil som påminner om min egen och jag blir nyfiken på annat hon skapat. Tyvärr kan jag inte sticka själv, så jag kommer inte att använda mig av beskrivningarna, men jag kommer att tipsa om hennes bok för mina låntagare på bibblan som tycker om att sticka.
- Sömn av Louise Winblad är en pixi-bok för vuxna med hög igenkänning för alla som är eller har varit småbarnsföräldrar. Fokus ligger på illustrationer med korta, humoristiska texter till. Temat är relationer och föräldraskap, och i synnerhet sömnen under småbarnsåren. Boken ingår i en liten ask som innehåller totalt sex pixiböcker. Jag gillar Louise Winblad och tycker att det här var en rolig idé och en bra möjlighet att få ta del av hennes roliga bilder.
- TV av Jan Stenmark är också en pixibok för vuxna. Här finns ett helt gäng gamla bilder på tv-apparater (många verkar vara gamla reklambilder) blandade med illustrationer som ser ut att vara betydligt nyare. Till dessa illustrationer finns humoristiska bildtexter och pratbubblor. Tyvärr är humorn och bildvalet inte alls i min smak så detta var ingen bok jag tyckte om.
- En pixibok innehåller Dikter i urval av Karin Boye tolkade i bild av Stina Wirsén. Jag läser sällan dikter, och har inte alls läst mycket av Boye tyvärr, så det här känns som lagom nivå för att bekanta mig med hennes lyrik och kanske ger det mersmak.
- I en av luckorna var det en helt nyskriven novell, Flints berättelse, som är skriven av Elly Griffiths som är författare till den populära deckarserien om Ruth Galloway. De lånas flitigt på mina bibliotek, men jag har själv inte läst något av henne vad jag minns, så det här ska bli en ny bekantskap.