Som bibliotekarie har jag naturligtvis många gånger lånat ut Jojo Moyes böcker. Hon är ju en av världens bäst säljande författare. Hennes böcker har sålt i närmare 40 miljoner exemplar världen över och bara i Sverige har hon sålt 1,6 miljoner böcker. Hon har skrivit ett femtontal romaner inom feelgoodgenren. Hennes senaste bok, Bergens stjärnor, är dock lite annorlunda eftersom den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky och därmed även är en historisk roman.
På 1930-talet tog Eleanor Roosevelt initiativet till en helt ny satsning på utbildning. En del av den satsningen innebar ridande bibliotekarier i glesbygdsområden. Den lilla staden Baileyville efterlyste frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier i Kentuckys bergstrakter och fem kvinnor antog utmaningen. En av dessa var Alice Wright som nyligen flyttat från England till den sömniga lilla småstaden i Kentucky efter att hon gift sig med den stilige amerikanen Bennett Van Cleve. I England fantiserade hon om att världen skulle öppna sig för henne när hon anlände till exotiska Kentucky, men inget kunde vara mer fel. I Baileyville kände hon sig mer instängd än någonsin tidigare. Fördomarna var starka liksom samhällets förväntningar på hur man uppför sig när man är en redig kvinna. Bennett visade inget intresse för sin nya hustru och i hemmet finns också den strängt religiöse svärfadern som anser att en kvinnas plats är i hemmet och vars uppgift är att föda arvingar.
Det var inte särskilt förvånande alltså att Alice antog utmaningen, svältfödd på frihet och utmaningar som hon var. Och utmaningar fick hon. De ridande bibliotekariernas arbete var hårt och strapatsrikt. De fick tampas med beväpnade hembrännare, översvämningar och giftormar. De satt till häst hela dagarna och red runt i bergen i ur och skur för att lämna böcker till de mest avlägsna hemmen i bygden. Inte nog med det, de tvingades också tampas med fördomar, misstro, missnöje, upprördhet och hat. Männen i bygden blev nämligen rädda för att deras egna kvinnor skulle se de ridande bibliotekarierna som förebilder och själva börja kräva mer frihet. Eller att de skulle börja läsa istället för att laga mat och fostra barn. Eller, etter värre, att de skulle få opassande idéer från böckerna de lånade. En del av männen i bygden blev till och med beredda att gå hur långt som helst för att stoppa de ridande bibliotekarierna.
Bergens stjärnor är en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig och som jag sent kommer att glömma. Den varvar glädje och sorg, kärlek och hat, dramatik och passion. Den skildrar en stark, äkta kvinnlig vänskap likväl som både olyckliga och lyckliga kärlekshistorier. Man får också ta del av hur det kunde vara att leva på den tiden, ojämlikheten, kvinnoförtrycket, rasismen, motsättningarna mellan svarta och vita liksom mellan fattiga och rika. Man påminns om ordens makt, bibliotekens betydelse och dessutom genomsyras hela boken av en brinnande kärlek till böcker och läsning.
Boken är utgiven av Printz Publishing och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.
Den boken vill jag läsa framöver.