När jag läste Pärlfiskaren förra året golvade den mig fullständigt. Ändå har det konstigt nog tagit ända tills nu innan jag tog tag i att börja läsa uppföljaren, Fågeltämjaren.
Pärlfiskaren handlar om Miranda, en ensam, övergiven tjej som är en av de allra bästa pärlfiskarna. Hon dyker oförskräckt ner i djupen och letar efter pärlor av olika slag som hon sedan säljer till uppköpare. När Drottningen utlyser årets jakt efter Ögonstenen, den mytomspunna och värdefulla pärlan som generationer har dykt efter men aldrig hittat, bestämmer sig Miranda för att även hon ska leta efter den. Men Miranda blir inte ensam på jakten efter Ögonstenen, hon tvingas också ta sig an Syrsa, ett litet barn som pladdrar och som knappt kan dyka. Dessutom förföljs de av en kvinna som heter Iberis som också vill ha Ögonstenen, men som vill ha pärlan för sina egna, ondskefulla syften.
Fågeltämjaren är fortsättningen på serien som består av totalt fyra böcker, Legenden om Ögonstenen. Miranda och Syrsa har bosatt sig i norra hamnstaden, i Lydias hus. Miranda dyker inte längre efter pärlor. Hon är nu skogshuggare. När hon var pärlfiskare dök hon i de djupaste vattnen. Nu när hon är skogshuggare klättrar hon i de högsta träden. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert använder sin yxa. Just nu håller de på att förbereda sig för vintern i den norra hamnstaden. Skogshuggarna bygger upp ett vedförråd. Men vintern kommer tidigt och med vintern kommer onda krafter som snart har satt staden i sitt grepp. Dagskatornas beteende är förändrat och de attackerar nu i flock. När Iberis med det vita håret dyker upp har den vänliga hamnstaden förändrats till oigenkännlighet.
Återigen har Karin Erlandsson skrivit en underbar äventyrsberättelse som utspelar sig i en magisk miljö. I Pärlfiskaren fick vi följa med ner i havsdjupen bland sjungande pärlor, gormkrabbor och roshajar. I Fågeltämjaren får vi istället följa med till skogen där skogshuggare, båtbyggare och möbelsnickare hugger ner daggveke, korsek och smaragdkronor. Skogen med alla sina tusen ljud, där träden susar högt upp i trädkronorna, ekorrar springer upp och ner för stammarna i de högsta tallarna med klor som hörs som mjuka klirranden mot barken, stålfjädrar tjattrar i buskarna och rävarna bökar i mossan. En idyll där ondskan tar sig in och får grepp över såväl människor som fåglar. Men där det goda ändå segrar, värmen och kärleken mellan människorna får Miranda och Syrsa att bege sig ut för att försöka befria staden. Den här boken är mörkare än föregångaren, men det blir ändå aldrig för läskigt. Boken avslutas med en rejäl cliffhanger och nu längtar jag efter att läsa bok nummer tre i serien som heter Bergsklättraren. I första boken stod vattnet och pärlorna i centrum och i denna bok är det alltså skogens och eldens tur att stå i centrum. Tanken är att vart och ett av de fyra elementen ska få sin egen bok, så det ska bli spännande ta del av detta i de två kvarvarande böckerna i serien.
Jag gillar verkligen de här böckerna. De suger in läsaren i en underbar miljö och det är svårt att lägga ifrån sig boken, man vill bara fortsätta vistas i miljöerna och ta reda på vad som händer med Miranda, Syrsa och alla de andra karaktärerna vi lär känna. Språket är också något extra, det är poetiskt och vackert. Jag gillar skildringen av relationer, av människornas gemenskap, av de olika regionerna i landet som var och en har sin egen särart och sitt eget folkslag. Karaktärerna lever bland djur och växter vi aldrig hört talas om i vår värld och äter sådant som violgröt, hunungssmörgåsar och päronmust. Det är en välskriven berättelse som också är härligt normbrytande. Flera av karaktärerna har funktionsvariationer, men dessa befinner sig varken i berättelsens centrum eller försvårar för karaktärernas förmåga att kämpa för landets och sin egen överlevnad.
Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år, men även jag som vuxen har ju fallit pladask för Legenden om Ögonstenen, så man kan säga att de är allåldersböcker. Perfekta högläsningsböcker.
Fågeltämjaren är utgiven av förlaget Schildts & Söderströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.