En man hittas död på ett kolloniområde. Mördarens tillvägagångssätt känns samtidigt både beräknande och impulsivt. Kommissarie Sara Vallén vid Lundapolisen har bara några dagar tidigare vittnat mot den man som misshandlat henne och i den tomhet som vittnesmålet lämnat efter sig ska hon nu hitta kraft att utreda mordet.
Det visar sig att den mördade mannen är socialsekreterare, en svärmorsdröm som beskrivs som empatisk, social, lojal och klok. Men Sara tvivlar, ingen människa kan väl vara så änglalik. Och om han nu skulle vara det, varför skulle han då ha mördats? Ju mer polisen gräver i mannens förflutna och i hans relationer, desto mörkare hemligheter uppdagas.
I egna händer är den andra boken om kommissarie Sara Vallén och inspektör Rita Anker. Den första boken heter Vit syrén.
Precis som den första boken tänker jag flera gånger under läsningen hur trovärdigt författaren skildrar polisens utredningsarbete. Hon har själv erfarenheter både från polisyrket och från socialtjänsten och det använder hon för att skapa en realistisk deckare. Boken håller ett högt tempo och spänningen finns där, om än inte lika mycket som i den första boken. Som i de flesta andra deckare får vi också följa både Saras och Ritas privatliv och det är en lagom avvägning mellan jobb/utredningsarbete och skildringarna från privatlivet. Jag gillar att poliskaraktärerna är vanliga människor och att de är så sympatiska. Det känns skönt efter alla dessa deckare med udda poliser som inte kan hålla sig till regelverket. Jag gillar också sidohistorien om Samira och hederskulturen. Språket är en annan sak jag tycker om med den här bokserien, det är så ledigt och lättläst, med korta kapitel som gör att det blir svårt att lägga ifrån sig boken. Man vill bara läsa ett kapitel till, och ett till och plötsligt har man läst halva boken. Ytterligare två böcker har kommit ut i den här serien så jag kommer att läsa dem också så småningom.
I egna händer är utgiven av Bokfabriken. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.