Framtidskameran är en riktig sträckläsningsbok för slukaråldern, 9-12 år. Den handlar om 12-åriga Emma vars farfar nyligen har dött. Efter sig lämnade han sin gamla fotobutik som mest innebär kostnader, enligt Emmas pappa. Men till Emma lämnade han också efter sig något annat. Hon fick en egen uppsättning nycklar till fotobutiken och instruktioner om hur hon hittar till ett hemligt rum. Dessutom fick hon en omgjord kamera, en framtidskamera. Efter ett tag inser Emma att det är en väldigt speciell kamera. Om Emma tar ett foto med kameran visar motivet vad som kommer hända några minuter senare.
Med framtidskameran inser Emma att hon kan påverka världen omkring henne. Hon kan förhindra olyckor och brott, men också hjälpa vänner i nöd. Men med framtidskameran följer också ett ansvar. Hon måste noga överväga när kameran verkligen bör användas. Vad är rätt, vad är fel? Kan man till exempel använda kameran till att förutspå vilken lottorad som kommer att dras? Dessutom följer det bara med ett begränsat antal filmrullar, så det gäller att välja noga vilka motiv hon ska använda filmrullarna på.
Emmas familj har ekonomiska svårigheter och under bokens gång blir hennes pappa dessutom arbetslös. Han försöker sälja fotobutiken, men det går trögt. Emma gör vad hon kan för att hjälpa familjen ekonomiskt. Men samtidigt vill hon absolut inte att farfars gamla butik ska säljas.
Emma är från början av boken väldigt ensam. Hennes bästa kompis har flyttat och hon har inte hittat någon ny kompis i klassen. Men så småningom börjar hon umgås mer och mer med en kille i klassen, Teo. Dessutom är hon förtjust i en tjej i parallellklassen. Saknaden och sorgen efter farfar är tung för Emma och det blir inte bättre av allt som händer runt omkring henne. Men de nyfunna vännerna ger henne ändå lite ljusglimtar.
Boken behandlar många olika teman, sorg och saknad, kärlek, vänskap och utanförskap, ekonomiska svårigheter, moraliska dilemman, arbetslöshet, familj, skola och samhällsfrågor. Boken kombinerar fantasy och magi med vardagsrealism. Det är lätt att känna igen sig och relatera till de realistiska delarna i boken. Även fantasyinslagen känns ganska trovärdiga. Boken är välskriven, håller ett ganska högt tempo och den har ett starkt driv. Framförallt i slutet när Emma hamnar mitt i ett svindlande äventyr blir det riktigt, riktigt spännande, och det blir svårt att lägga ifrån sig boken.
Jag tror detta är en berättelse som kommer att tilltala många barn eftersom den innehåller så många olika teman. En perfekt högläsningsbok. Det finns också en omfattande lärarhandledning tillgänglig hos förlaget, så det funkar utmärkt att jobba med boken i en mellanstadieklass.
Framtidskameran är skriven av barnboksdebuterande Kaj Hagstedt och utgiven av Idus förlag.