Häromdagen började jag läsa första delen i serien Historieväktarna som heter Uppdraget i London och jag blev direkt gripen av berättelsen. Boken är skriven av barnboksförfattaren Hanna Blixt och historieläraren Jakob Blixt. Hittills finns endast första boken i serien ute, men det kommer bli en trilogi där de kommande delarna heter Gömstället i Amsterdam (som kommer handla om Anne Frank) och Flykten från Budapest (som kommer handla om Raoul Wallenberg).
Uppdraget i London bygger på den verkliga händelsen ”Operation Köttfärs” där falska dokument placerades hos en död manskropp, vilket kom att lura tyskarna och därmed få en avgörande roll för utgången av andra världskriget. Ramberättelsen utgörs av två barn som går i samma klass, Iona och Milton. Av en slump hittar de ett sätt att resa i tiden och det för dem tillbaka till 40-talets London och där upptäcker de alltså att Operation Köttfärs håller på att raderas ur historien. Operationen måste genomföras till varje pris och det är barnens uppdrag att se till att det blir så. Frågan är om Milton och Iona kommer att lyckas med sitt uppdrag och ta sig tillbaka till nutiden?
Boken är händelsedriven, tempofylld och otroligt spännande. Det är fantasi blandat med verklighet, både vardagsrealism och historiska händelser och tillsammans blir detta en otroligt bra blandning som kan locka till läsning hos många olika läsare i mellanåldern. Boken ger också en inblick i varför vår historia är viktig för oss och hur vi alla kan vara med och skapa historia på ett eller annat sätt. Längst fram i boken finns en karta över Europa så som det såg ut 1943 och längst bak i boken finns några kortfattade faktaavsnitt om andra världskriget för den som vill lära sig lite mer.
Uppdraget i London avslutas med en rejäl cliffhanger då vi får reda på att det är två hemliga sällskap som sedan urminnes tider har kämpat mot varandra för att bevara, respektive förändra, historien. Jag tror boken både kan väcka intresse för vår världshistoria för många barn, men att den också kan användas i undervisningen som högläsning och ingång till historieämnet inför att jobba med andra världskriget. Många andra teman vävs in också som tidsresor, mobbing, ensamhet och främlingsfientlighet. Lärarhandledning finns på förlaget Tukans hemsida. Boken vänder sig till barn mellan 9-12, men funkar lika bra även för lite yngre och lite äldre barn.