För ett år sedan skrev jag om Noelias hemlighet som är den första boken i serien Nollan och nätet skriven av Caroline Engvall och illustrerad av Katarina Vintrafors. Nollan, eller Noelia som hon egentligen heter, är nio-tio år och har mycket funderingar kring livet, men framförallt handlar böckerna mycket om livet på nätet och passar därför jättebra att läsa i en klass till exempel för att diskutera frågor kring hur man beter sig på nätet, säkerhet, nätmobbing och allt annat som rör just livet på nätet.
Noelias hemlighet handlade om när Noelia lärde känna en ny vän på nätet, Wilma, som bad henne skicka bilder på sig själv och det handlar mycket om ensamhet, utsatthet, rätt och fel, hemligheter, rätten till sin egen kropp och så vidare.
Noelias revansch är den andra boken i serien. Noelia får en ny mobil när hon fyller år och hon är jättelycklig – ända tills hon märker att någon skriver elaka kommentarer på hennes kompis musikvideos. Vem gör så och hur ska Noelia kunna hjälpa sin kompis? Denna bok handlar alltså om nätmobbing och om ensamhet, utsatthet och våga stå upp för sig själv och andra.
Tredje boken, Noelia och spelet, handlar om hur roligt Noelia tycker att det är att spela Zombiecraft med Alex och hur mycket hon tycker om honom. Men när det börjar hända otäcka saker i spelet förändras Alex. Noelia vill berätta för sin mamma, men hon är upptagen med sin nya kärlek. Vad ska Noelia göra och hur ska hon kunna hjälpa Alex? Denna bok fokuserar alltså på dataspel och hur de kan påverka en samt om utpressning och hur människor kan använda dataspelen för att påverka andra.
Ryktet går, Noelia är fjärde boken och i den boken är Noelia på kollo och känslorna för Alex pirrar i magen. Men ett rykte sprids bland barnen. Vad händer när skvaller sprids på nätet och hur ska Nollan hantera kärleken till Alex samtidigt som något känns väldigt fel i magen? Här handlar det om pranks, att gå över gränsen och om ryktesspridning, men också om grupptryck och om att våga stå upp för det man själv känner är rätt.
Alla böcker i den här serien är tänkta att de ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal kring livet på nätet. De passar ypperligt som högläsning med efterföljande diskussion i klassrummet, men också att läsa tillsammans med sitt barn för att få en inblick i vad som händer på nätet egentligen och för att visa att man som vuxen bryr sig om vad som sker på nätet. Böckerna passar också att läsa själv för barn i 8-10-års åldern. Böckerna är lättlästa och spännande och de har fina svartvita illustrationer som passar fint till texten. Längst bak i varje bok finns diskussionsfrågor och lite fakta.