På sistone har jag sträckläst fyra böcker av Inger Jalakas. Hon har skriven en lång rad böcker, bland annat om ensamstående mammor, hundar och autism. Men för några år sedan etablerade hon sig också som deckarförfattarinna med en serie om kriminalinspektör Margareta Nordin. Hittills har det kommit ut fyra böcker i serien.
Sinne utan svek
Soraya flyr genom natten. Hon plockas upp av en lastbilschaufför och hon kommer så småningom till sjukhuset, där de upptäcker att hon förlorat minnet till följd av en hemsk händelse under natten. Samma natt brinner en medeltidskyrka ner och en död människa hittas vid altaret. Kan de båda händelserna ha något gemensamt? Kriminalinspektör Margareta Nordin och hennes kollegor vid länskriminalpolisen i Göteborg sätts för att lösa fallet.
Boken påminner en del om Mankells böcker om Wallander, eller Beck-filmerna. Skillnaden är att det är en trettiosexårig lesbisk kvinna som är huvudperson. En annan skillnad är att Jalakas bok är djupare än andra kriminalromaner, det finns något mer bakom, än bara en mordgåta att lösa. I just den här boken så finns det religiösa förtecken, i och med att en kyrka brinner, vilket leder polisen in på områden som satanism, frågan om kvinnliga präster och om homosexualitet.
Den ryske mannen
En man hittas hängd på Indoeuropeiska institutets vind i Göteborg. Först tror man att det är självmord, men sedan inser man att det snarare är mord. Samma morgon får Margareta Nordin beskedet att hennes mamma saknas efter tsunamikatastrofen. Hon får brottas med jobbiga känslor på det privata planet samtidigt som hon utreder mordet på den estländske mannen som hittades på vinden.
Det här är fortsättningen på Sinne utan svek. Men man behöver inte läsa böckerna i kronologisk ordning för att kunna följa med i händelserna. Även denna bok är mer än en kriminalroman. Tsunamikatastrofen får stort utrymme, händelserna i boken utspelas parallellt med att katastrofen inträffar. Jag tycker att den förra boken hade fler bottnar, den gav mig mer än den här boken. Jag tycker också att boken känns för kort, slutet kommer för snabbt. Den ryske mannen är dock ändå läsvärd och väldigt lättläst.
Ur min aska
En barnpedofilliga avslöjas i Göteborg. Margareta Nordin ställs inför sitt tyngsta fall hittills. Samtidigt krackelerar en, till synes lycklig, barnfamilj. Vad döljer sig bakom radhusidyllen? Hur kan lagen tillåta att en brottsling går fri? Måste man skipa sin egen rättvisa?
I denna bok får diskoteksbranden i Göteborg ett visst utrymme. Barnporr, alkoholism och psykiska problem är andra teman. Offrens situation får stort utrymme, man får en bra skildring över vad som händer en person när ett brott begås mot honom och hans familj. Det här är Jalakas bästa bok om Margareta Nordin. Den engagerar mig mest och känns också som den mest välskrivne och bearbetade boken. Den är skrämmande och gastkramande.
Borde vetat bättre
Ett nyfött barn blir kidnappat på Östra sjukhuset i Göteborg. Mamman, Helena Hansson, har nyligen flytt från sin sambo som har misshandlat henne. Hon tror att kidnappningen gjorts av barnets far, för att hämnas på hennes flykt från honom. Kriminalinspektör Margareta Nordin kopplas in på fallet och får fundera på om mamman har rätt eller om det är någon helt annan som är kidnapparen.
Det här är egentligen den första boken om kriminalinspektör Margareta Nordin. Fast den är utgiven på ett annat förlag (Tre böcker) och Margareta är inte huvudperson utan figurerar mest som en bifigur. Själv läste jag den sist och böckerna behöver heller inte komma i kronologisk ordning. Den fokuserar alltså mindre på Margareta än de andra böckerna. Hon kommer in rätt sent i boken, i början får man mest följa Helena. Även denna bok rymmer större djup än bara en spännande historia. Barnlöshet och kvinnomisshandel är två centrala ämnen. Boken känns annorlunda mot de andra tre, men är ändå minst lika läsvärd.
Inger Jalakas böcker är överlag välskrivna och genomarbetade. Hon har gjort ordentlig research inför böckerna. De känns trovärdiga och autentiska. Böckerna är spännande och varje bok rymmer en bra deckargåta. Men det stoppar inte där, de rymmer fler bottnar än så. De är bra skildringar över vad som händer med människor och relationer när brott begås i närheten. De är också bra skildringar över rättssamhället och ger ofta kritik mot rättsystemet. Jag tycker också om att det är en ny sorts huvudperson, jag är trött på gubbar som Beck och Wallander, det var dags nu för en ung, lesbisk kvinna att ta över. Böckerna är lättlästa och engagerade, riktiga sträckläsningsböcker.
I augusti kommer den fjärde boken om Margareta Nordin ut. Den heter Hat och utges även den av Normal förlag.