Jag har precis läst ut Liza Marklunds bok Gömda (Piratförlaget). Jag läste den för många år sedan, men nu ville jag läsa om den eftersom jag sedan ska läsa Monika Antonssons bok (Mia – sanningen om Gömda).
Gömda handlar alltså om pseudonymen Mia som träffar fel man, ”mannen med de svarta ögonen”, en muslim från Libanon. De förlovar sig och hon blir snabbt med barn. Snart visar det sig att han inte är snäll mot henne och våldet blir bara värre. Till slut bryter han (inte hon) förlovningen och hon börjar försöka leva ett vanligt liv med dottern Emma. Hon möter Anders, en trygg och lugn norrlänning, och de flyttar ihop mycket snabbt och får en pojke, Robin. De gifter sig också och efter bröllopet blir hoten, förföljelserna och misshandeln värre. Så småningom tvingas familjen hålla sig gömda, något som tär på hela familjen, inte minst dottern Emma. I slutet av boken inser de att de måste emigrera för att kunna leva ett normalt liv igen.
En väldigt gripande och skrämmande historia. Det är fruktansvärt att en familj får utstå så mycket hot och misshandel utan att myndigheterna kan göra särskilt mycket för att hjälpa till. Medan jag läser irriterar jag mig på det oerhört enkla språket och de uttryck och klyschor som återkommer hela tiden. Jag vet inte hur många gånger jag läste ”hans ögon brann”. Visserligen är det en hemsk historia, men det är svårt att ta den på allvar när språket är så dåligt. Däremot så är det jätteviktigt att kvinnomisshandel uppmärksammas och det är även lätt att känna igen sig i huvudpersonen – en vanlig svensk kvinna som jobbar på bank. Sensmoralen är att det hade kunnat hända vem som helst. Att någon är kvinnomisshandlare står knappast stämplat i pannan eller på körkortet, de är dessutom väldigt duktiga på att manipulera och smöra in sig, så vem som helst kan bli kär i fel kille.
Ska bli intressant att se vad du tycker efter att ha läst den andra boken. 🙂