Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker är en intressant och viktig bok. Kostråden har länge fått oss att dra ner på fettet och välja lättprodukter istället. Men vad har hänt? Jo, fetman har ökat, liksom sjukdomar som cancer, diabetes och benskörhet. Numera är det GI och LCHF som är i ropet och ska man tro kvällstidningarnas rubriker så är denna typ av kost lösningen på allt. Boken Ett sötare blod lyfter kvällstidningsråden upp till vetenskaplig nivå. Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm granskar historien bakom våra kostråd och den fettdebatt som härjat i Sverige de senaste åren.
Boken handlar om hur den mat som vi äter kan leda till olika krämpor och sjukdomar, men också tvärtom, det vill säga hur den mat vi äter istället kan hjälpa oss att göra oss friska. Detta tema känns oerhört viktigt i vår tid där vi översköljs av olika kostråd och där halvfabrikat, tillsatser, e-nummer och utemat tillhör vardagen. Boken är innehållsrik, informativ och inspirerande. Dessutom är den lättläst. Låt dig inte avskräckas av att författaren är vetenskapsjournalist. Är du intresserad av kost och hälsa, eller gärna vill göra en förändring i ditt liv för att börja må bättre, så rekommenderar jag boken Ett sötare blod. Boken utges av Natur & Kultur.