Hedvig har fått en klänning. Hon glittrar. Konrad har inte fått någonting. Får Konrad låna Hedvigs klänning? Javisst! Men bara en stund.
Tvärtom vad man kan tro så bygger inte Konrads klänning sin berättelse kring ifall det är okej eller inte att ha klänning som pojke. Istället så handlar denna bok om att vilja vara fin och om att vilja ha något som någon annan har. Alla som har flera barn, eller vuxit upp med syskon, känner igen sig i syskonrelationen som speglas i boken. När syrran fått något fint och man själv också vill få ett paket. När syrran är vacker och glittrar i sin nya klänning och man också vill känna likadant. Det är det som är bokens tema. Men faktum är också att allt fler pojkar nu för tiden faktiskt bär klänning, eller vill bära klänning. Och därför anser bokens författare att det är viktigt att dessa pojkar får en möjlighet att känna igen sig, inte minst eftersom omvärlden i övrigt fortfarande är så stereotyp.
Konrads klänning är skriven av Åsa Mendel-Hartvig och illustrerad av Caroline Röstlund. Den har ett enkelt språk och charmiga bilder. Boken vänder sig till barn från två år och jag tycker att de har fångat målgruppen på ett mycket bra sätt. En jättebra småbarnsbok som tål att läsas om och om igen. Snart kommer en ny bok om Konrad, Konrad lussar, vilket jag ser fram emot. Jag kan bara inte låta bli att dra paralleller till två böcker som jag tidigare recenserat här på Barnboksbloggen, från Sagolikt bokförlag, nämligen Kalle med klänning och Kalle som lucia, även om de böckerna vänder sig till en helt annan målgrupp.
Boken Konrads klänning är utgiven av OLIKA förlag, ett bokförlag som har specialiserat sig på att ge ut böcker som speglar samtidens mångfald i sätt att leva och vara. Tanken är att böckerna ska motverka de stereotypa föreställningar som finns exempelvis när det gäller kön, etnicitet och funktionsnedsättningar. I sina böcker speglar de olikheter på ett självklart och naturligt sätt. OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 och Stenbecksstipendiet för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden.