Tanträddningen

Siv ser direkt att något är fel. Tanten ligger platt och stilla på marken. Tänk om det är ett trick! Tanten kanske kommer hoppa upp och jaga henne? Eller ännu värre… Tänk om tanten är DÖD!?

Läshoppet Kapitelbok TanträddningenTanträddningen är en bok som vänder sig till barn som nyss lärt sig läsa och nu vill börja läsa lite längre texter. Boken är både spännande och rolig, lite tokrolig sådär. Boken handlar om Siv som varje dag går ut med sin hund Ida. Varje dag möter hon en tant med en hund, Siv kallar henne för arga tanten för hon ser så arg ut, men en dag ligger tanten avsvimmad på marken framför Siv där hon kommer och går. Boken handlar om vad Siv gör då och hur hon räddar tanten, som inte alls är död, utan bara har slagit i huvudet.

Men boken har också en parallellhistoria, och den handlar om Sivs alla måsten. Siv lider nämligen av någon slags tvångstankar. Hon har en lång lista på saker hon bara måste göra, annars tror hon att hon kommer att drabbas av olycka. Bland annat måste hon knyta och knyta om skosnörena fem gånger och hon och hennes hund måste också springa runt tanten fem gånger när de möts. I slutet av boken blir Siv och arga tanten vänner och tanten ger Siv ett turarmband som hon ska bära på sig för att slippa göra alla de där måste-sakerna.

Jag tycker att Tanträddningen är en intressant bok. Själva huvudhandlingen är riktigt bra, både rolig och spännande, och den hade också kunnat fungera precis som den är, utan parallellhandling. Parallellhandlingen kändes till en början lite svår att förstå, även för mig som vuxen. Man får heller aldrig någon förklaring i boken till vad tvångstankar är. Boken kan vara en bra inledning för att jobba med tvångstankar, men man behöver inte alls göra det om man inte vill. Jag tycker att det haltar lite ibland. I början av boken nämns det till exempel att Siv varje morgon kommer för sent till skolan just på grund av alla tvångstankar. Där kan jag som vuxen undra varför hon inte får någon hjälp av föräldrar och lärare och sjukvård. Men så tänker man förstås inte som barn när man läser.

Boken ingår i serien Läshoppet, som är en serie böcker i olika svårighetsnivåer som främjar god läsutveckling. Just Tanträddningen ligger på nivå 13 av 16 och den vänder sig främst till årskurs 3. Det ska finnas handledning och arbetsblad till boken att ladda ner från förlagets hemsida. Man kan få intrycket av att boken vänder sig främst till skolan, men det innebär inte att inte Tanträddningen är en bra bok för barn att läsa på sin fritid. Just att berättelsen är så spännande tror jag gör att många barn lockas av att läsa den, och sedan fortsätter läsa vidare för att se vad som händer. Boken har ett riktigt bra driv. Den har lagom långa kapitel som ofta avslutas med en cliffhanger. Dessutom har den tokroliga illustrationer som passar perfekt till texten. Synd bara att de inte är i färg. Men sammanfattningsvis är detta en riktigt rolig, spännande och läsvärd bok för barn mellan 6-9 år.