Denna vecka tänkte jag vara med i Bokbloggsjerkan igen, för det här ämnet passar mig riktigt bra!
Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?
Vilket sammanträffande! Jag har precis skrivit en uppgift till skolan (bibliotekarieutbildningen) där en av frågorna var hur bibliotekarier kan jobba för att väcka läslust 🙂
Om vi istället utgår från föräldrars perspektiv så tror jag att en av de viktigaste sakerna är att det måste finnas böcker tillgängliga. Att ha många böcker hemma och att ofta byta ut dem eller komplettera utbudet gör förstås det enklare att väcka läslusten. Högläsning är en annan sak som jag tror är väldigt viktig. Jag läser högt för mina barn varje kväll, även för 8-åringen som numera läser riktigt bra på egen hand. Att också samtala om och diskutera de böcker man läser är något som ger mervärde till läsningen. Jag tror också på att böckerna ska finnas nära barnen, på deras nivå, i deras rum, så att de själva kan plocka ut och bläddra i en bok när andan faller på och att de själva kan välja kvällens högläsningsbok.
Jag vill också slå ett slag för biblioteken som ju jobbar för just detta, att väcka läslust – på biblioteken finns inte bara ett stort utbud av böcker för alla åldrar, utan också utställningar, aktiviteter och evenemang kopplat till böcker och läsande. För äldre barn kan deltagande i bokcirklar eller liknande vara en rolig och social ingång till att läsa mer.
Jag tror även på att läsningen ska vara lustfylld. Finns det något värre än när någon ”tvingar” en att läsa en bok. Jag tror att sådana skoluppgifter t ex lätt kan döda läslusten. Jag förstår att i undervisningssyfte kanske det behövs ibland, men jag hoppas att det finns alternativ, t ex att eleven får välja mellan ett antal böcker på samma tema. Jag tror inte heller på att man som förälder ska försöka styra barnens läsning, t ex bort från serier och manga till att läsa klassiker, det är nog tyvärr också ett effektivt sätt att döda läslusten istället för att väcka den.
Inte att förglömma är också att ta tillvara på de möjligheter som finns idag. Läs en bok, se filmatiseringen av den och diskutera skillnaderna mellan bok och film. Låt barnet lyssna på ljudböcker. Låt barnen blogga om de böcker de läst eller visa upp på Instagram.
Lägg ner lite tid på att hitta rätt bok till rätt barn. Har ditt barn en idol eller ett stort intresse, försök hitta böcker som handlar om just detta. Då är det större chans att hen läser än om boken handlar om något som hen inte alls är intresserad av.
Sist men inte minst så är ju vi vuxna förebilder för barnen. Vi bokbloggare behöver kanske inte oroa oss, vi läser ju rätt mycket så det är kanske stor chans att våra barn tar efter oss (eller tvärtom rebellerar 😉 Men man behöver faktiskt inte själv vara storläsare för att vara en bra förebild för barnen när det gäller läsning. Man kan t ex skjutsa barnen till biblioteket, ge barnen böcker i present och julklapp, uppmuntra barnet när hen läser, ställa frågor om de böcker hen läser osv. Jag har själv föräldrar som verkligen aldrig läser. Har aldrig sett dem läsa en enda bok. På sin höjd läser de lokaltidningen och mamma kan någon enstaka gång bläddra i någon veckotidning. Trots detta har jag blivit en storläsare, bokbloggare, litteraturvetare, bibliotekariestudent och dessutom skrivit två egna böcker 🙂
Biblioteken är verkligen viktiga och bra. Och att man kan få hjälp när barnen vill läsa om något speciellt ämne (som komodovaraner till exempel ?).
jag läser nästan uteslutande sådant jag själv har lust att läsa. jag tycker att det är viktigt att barnens läslusta väcks. och hålls vid liv!
Jag blir glad av att läsa dina tips och tankar kring det här :
Biblioteket var en guldgruva för mig när jag var yngre 🙂
Jag är så otroligt glad över att ha hittat in hit. Vilken väldigt bra blogg! Jag, som förälder. Bokälskare i allmänhet och förskollärare, älskar barnlitteratur och blev rent lycklig över veckans jerkaämne.
http://ommanskulle.blogspot.se/2016/02/bokbloggsjerka-12-15-februari-om-barns.html?m=1
Tvång tror jag inte alls på när gäller små barn, när de blir större är det väl OK att få dem att läsa speciella böcker, men precis som du säger så vore det ju bra om de fick några att välja mellan.
Nej tvång är aldrig bra. Barnen skall läsa och det skall vara lustfyllt. Det är bra att leka fram läsningen redan från tidig ålder och börja med tex. pekböcker.
Det finns hopp även för de som inte har läsande föräldrar, således!
Bra, handfasta tips!
Håller med om att allt läsande ska bejakas och att där inte ska finnas tvång.
Manga och serier ÄR litteratur det också, det är bara Sverige som ligger efter där. Manga är lika stort i Japan bland vuxna som bland barn. Och serier i mängd läses även av vuxna i USA.
Kombinationen bild och text kan också ge mycket i form av fantasi och så vidare, så jag tycker som du att allt läsande ska bejakas.
Bra råd och tips!
Biblioteket har alltid varit jätteviktigt för mig och det är så enkelt att ta med sig barn dit. På orten där jag bor har biblioteket en jättefin barnhörna och dit brukar vi emellanåt gå med förskolebarnen.