De flesta slutar läsa högt för barnen när de själva kan läsa. Både i skolan och hemma. Men det finns egentligen ingen anledning att sluta med högläsningen. Tvärtom kan en högläsningsstund göra att ni får en mysig stund tillsammans i ett annars hektiskt liv där man kanske inte har så mycket tid tillsammans. Ni får nya upplevelser att dela tillsammans och böckerna kan också ge upphov till samtalsämnen där ni får nya infallsvinklar att diskutera.
Egentligen funkar de flesta böcker bra som högläsning, men när det gäller att läsa högt för tonåringar kan det vara bra att tänka till lite extra vid valet av bok. Till en början bör det kanske vara en så pass spännande bok så att högläsningen verkligen lockar och engagerar, så att man kommer igång med högläsningen. När det sedan är en rutin med högläsning kan ni gå vidare och välja mer utmanande böcker om ni vill. Vilken bok man väljer kan också bero på om den/de tonåringar man läser för själva är läsare eller inte. Det kan vara lite svårare att hitta rätt böcker för tonåringar som själva läser mycket, eftersom ens bokval då konkurrerar med deras egna bokval. Då kan det vara smart att fokusera på böcker som ger mycket att prata om och diskutera. Det kan också vara roligt att läsa en bok som även finns som film, så kan ni även se filmen tillsammans och prata om skillnaderna mellan de båda medierna.
De senaste åren har det kommit många spännande böcker att välja bland. Sagan om ringen är ju en klassiker som även har filmatiserats, liksom Hungerspelen, Harry Potter, Cirkeln, Maze Runner och liknande böcker.
Det finns också en underbar utgivning med realistiska ungdomsböcker som speglar tonåringarnas vardag och som kan vara superbra för igenkänning, men också som diskussionsunderlag om allt som händer under denna tid. Då tänker jag på till exempel böcker av Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo, Sarah Dessen och alla andra underbara ungdomsförfattare.
Tonårstiden kan också vara en tid att upptäcka många av de klassiker som riktar sig till unga vuxna. De behöver inte alls vara så ”dammiga” som man kan tro att klassiker är, och för dig som är vuxen men som missat att läsa dem tidigare kan det vara roligt att få denna läsupplevelse tillsammans med barnen. Testa Skattkammarön, Tom Sawyers äventyr, Unga kvinnor, En världsomsegling under havet, De tre musketörerna, Robinson Crusoe, Oliwer Twist, Illiaden, Jorden runt på 80 dagar, Skriet från vildmarken, Den hemlighetsfulla ön, Röda nejlikan, Dracula, Frankenstein, En julsaga, Pappa Långben, Gökboet, Djungelboken, Ivanhoe och Varghunden.
Jag tycker också att man kan slå ett slag för vuxenböcker, som kan vara utmärkta att introducera som just högläsningsböcker. Det finns många vuxenböcker, både klassiker och nyare böcker, som också passar till tonåringar och unga vuxna. Några exempel är Liftarens guide till galaxen, Sherlock Holmes: En studie i rött, Stjärnor utan svindel, En vampyrs bekännelse, En komikers uppväxt, Hon går genom tavlan ut ur bilden, Flugornas herre, Möss och människor, Tärningsspelaren, Boktjuven, 1984 och Djurfarmen. Deckare och chick litt är också två genrer som knappt finns representerade bland ungdomsböckerna, men desto mer på vuxenavdelningen och det är många unga som gillar att läsa dessa böcker.
Hos oss gör vi det omvända, våra döttrar som är 10 och 11 år läser högt för oss varje kväll, 15 minuter måndag-torsdag. Det är barnens skola som infört det för alla i åk 1-9. Väldigt mysigt och bra att kunna diskutera böckerna som tjejerna läser. Dessutom blir an medveten om hur barnen ligger till rent lästekniskt.