Biblioterapi, eller litteraturterapi, är ett relativt nytt begrepp som man hör talas om då och då. Man kan säga att det handlar om att läsa litteratur för att främja den mentala hälsan och där samtal kring boken är en viktig del. Eftersom vår familj har förlorat en nära anhörig på sistone har detta begrepp blivit extra aktuellt för mig just nu och därför får får det också prägla Veckans bokbloggsfråga.
Såhär fungerar det:
- Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
- Du svarar på frågan i din egen blogg.
- Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.
Här kommer Veckans bokbloggsfråga:
Har du någon erfarenhet av att böcker har hjälpt dig må bättre i vissa skeenden i livet? Finns det några speciella böcker, författare eller genrer som du återkommer till när du har drabbats av sorg, känner dig ledsen/arg/glad/förvirrad eller någon annan känsla? Kan du tipsa om några sådana böcker som har betytt extra mycket för dig i olika känslostämningar och situationer i livet?
Här kommer mitt svar! 🙂 http://tickmick.blogspot.com/2016/08/veckans-bokbloggsfraga-vecka-32.html
Här är mitt svar: http://ewelinasbokblogg.blogspot.se/2016/08/veckans-bokbloggsfraga-vecka-32.html
Mitt svar:
http://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2016/08/veckans-bokbloggsfraga-vecka-32.html
https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2016/08/10/veckans-bokbloggsfraga-om-biblioterapi/ Biblioterapi är jag fascinerad av!
Mitt svar finns här: http://boklysten.blogspot.se/2016/08/veckans-bokbloggsfraga-vecka-32.html
Här finns mitt svar
http://mittbokintresse.blogspot.se/2016/08/bokbloggsfragan-vecka-32.html
Intressant fråga! Här finns mitt svar: http://mylifestylebyelvira.blogspot.com/2016/08/bokbloggsfragan-vecka-32.html
Hej,
Mitt namn är Maria Dellenmark Blom, jag är leg.psykolog, författare och jag är aktuellt med bokprojekt ”Nytt bokprojekt stödjer barn bearbeta psykisk ohälsa”; för familjer som söker psykologiskt stöd. I september utkommer första sagan i serien om Grynet och hennes vänner, som bär ett psykologiskt tema om oro, ängslan och ont i magen.
Konceptet handlar om att sprida en lättillgänglig psykologisk kunskap i ett åldersanpassat format och bygger på delaktighet mellan den vuxne och barn. Konceptet använder sig av högläsningseffekten som är väl dokumenterad.
Barn och den vuxne får varsitt åldersanpassat material
-Barn (5-10 år) A4 Format Sagoberättelse. Vi möter huvudkaraktärerna Grynet, Mamma Groda och Pinnen. Grynet är en blå-turkos hund, liten som ett gryn, ängslig och reflekterande i sin karaktär. Mamma Groda är stor och tar plats, en jagcentrerad personlighet som är beskyddande, godhjärtad och bestämmande. Pinnen är till sin storlek mer som Grynet, bär sin kluvenhet av social oro, där han vill vara med andra djur men inte riktigt vågar tala fritt. Han tenderar att dra sig undan till skogen där han blir det han känner, osynlig; en bland de många pinnarna.
Den vuxne Kompendium: Tillhandahålls ett kompendium om det aktuella psykologiska temat. Kompendiet för icke behandlare, dvs förälder eller pedagog ska beskriva en lättillgänglig psykologi som blir ett redskap som skapar trygghet och vägleder att samtala och ta emot barnets känslor och tankar. För behandlaren är kompendiet fördjupat och har inslag av sagans psykologiska metodik, där behandlaren kan guida förälder och barn. Kompendiet är förankrat och parallellt med sagoberättelsen.
Som läsare få vi följa de olika karaktärerna när de möter olika psykologiska fenomen som vi människor gör i livet. Kommande utgivningar handlar om: utanförskap, ledsenhet och att leka fler i grupp, när en nära anhörig dör, när ett barn blir somatiskt sjuk, prestationsrelaterad och social oro, kan vi bråka bra? mfl.
De kommer finnas tillgängliga på nätbokhandlar men också http://www.psykiskhalsa.nu Facebook:Psykologi & Utveckling
Litteraturen finns att beställa redan nu och många skolor har börjat beställa in material och en del andra verksamheter, som Barnhälsan. Även privatpersoner runt om i landet har börjat beställa. Det riktar ju sig både till verksamheter och privatpersoner.
Hoppas det kan bli till glädje för många som behöver det!
Maria Dellenmark Blom
Ett kul ämne att skriva om: https://mittbokligaliv.com/2016/08/13/bokterapi-2/