Nu finns en ny serie böcker för hästälskarna skriven av välkända Pia Hagmar. Serien heter Två världar och första boken i serien heter En egen häst. Boken handlar om Juli som precis har börjat sexan. Hon har gått på ridskola i fem år och är duktig, men har börjat tröttna. Det känns omöjligt att utvecklas och tävla utan en egen häst och Juli vet att hon aldrig kommer att få någon. Men det visar sig att saker också ting inte är som de alltid har varit. En kväll när Juli kommer hem från stallet står hennes föräldrar ute på gården och bråkar och skriker åt varandra. Mamma sätter sig i en bil och sticker därifrån, utan att ens se åt Juli. Det är så katastrofen börjar, och sedan fortsätter den. Men det Juli och vi som läsare kommer att se är att en katastrof också kan vara början på någonting nytt. Juli går igenom en jobbig tid medan hennes föräldrar bråkar och funderar på hur de ska fortsätta med sina liv. Till slut bestämmer de sig för att skiljas. Och det är också det som leder till att Juli faktiskt får en egen häst till slut. Dessutom väntar en resa till Irland tillsammans med mamma!
En egen häst är en bok som kommer att vara ständigt utlånad av hästälskarna, precis som Pia Hagmars övriga böcker och andra böcker i genren. Men boken handlar inte bara om hästar och livet i stallet. Relationer får också stort fokus. Både relationen mellan Juli och hennes vänner, mellan Juli och stallets hästskötare Signe, och så förstås mellan Juli och hennes föräldrar. Julis föräldrar sätter sig själva främst och glömmer helt bort Juli under sin egen tragik. Det är nästan outhärdligt för mig som vuxen och mamma att läsa om. Ogreppbart. Men samtidigt vet jag ju att detta tyvärr är vardagen för många och det är viktigt att kunna spegla sig i litteraturen. Därför passar den här boken också mycket bra för den som vill läsa om skilsmässor och familjerelationer överhuvudtaget, men som kanske inte är hästintresserad. Hästfokuset tar inte över, utan är mer som en krydda till handlingen.
Jag gillar handlingen i den här boken och jag tror att den är väldigt viktig. Jag reagerade dock lite på sättet boken är skriven på. Dels för att det känns som att Juli är äldre än sina 11 år. Hon får ta ett väldigt stort ansvar, hon blir bortglömd av omgivningen trots hennes relativt låga ålder och hon pratar på ett sätt jag inte riktigt förknippar med målgruppen. Dels så reagerar jag också på att det så tydligt känns att det här är en del av en serie. Boken presenterar, men fördjupar sig inte i persongalleriet och det finns många lösa trådar i slutet av boken. Det är inte alltid ett lyckat grepp i barnböcker. Jag tror dock inte att detta kommer att vara något som läsarna i målgruppen lär fastna vid, utan jag tror att hästälskare i åldern 9-12 år kommer att sluka En egen häst och kommande böcker om Juli. Boken är utgiven av B Wahlströms och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.