Jag blev nyfiken på Fallet Anna Frid eftersom jag läste om boken att det skulle vara en lättläst deckare, och jag blev framförallt nyfiken på hur man skriver en lättläst bok utan att själva deckargåtan blir alltför lätt. Jag fick ett recensionsexemplar av LL-förlaget och boken kom precis i rätt tid för att jag skulle kunna läsa den under april månad då temat i min utmaning Temaläsning 2016 var just deckare.
Fallet Anna Frid inleds med att fru Ek en morgon går ut för att hämta tidningen, då hon får se en livlös kropp ligga intill blomlådorna. Det visar sig vara en av grannarnas dotter, Anna Frid. Hon har fått ett kraftigt slag över huvudet och hon är alltså död. Nu börjar polisens jakt efter Annas mördare och det är polisen Erik Glad som leder jakten och sökandet. Det finns till en början flera misstänkta, men efter ett tag börjar polisen ställa sig frågorna Vad är det egentligen som har hänt? Och vems fel är det egentligen att Anna Frid är död?
Fallet Anna Frid är alltså en lättläst bok. Förlaget delar in sina böcker i tre nivåer, Lätt, Lättare och Lättast. Den här boken ligger på nivå 2, lättare, och det innebär: ”I nivå 2 texterna längre. Men handlingen är enkel och väl disponerad, ord är välkända, meningarna förhållandevis korta.” Boken kategoriseras som vuxenbok och jag tycker också att den passar bäst för vuxna, men den kan också läsas av tonåringar. Jag kan tänka mig att det kan vara intressant att läsa den här boken i en klass för att diskutera den såväl under läsningen som efteråt. Boken innehåller förvisso en klassisk deckarhistoria, där det kan vara intressant att diskutera ledtrådarna och de misstänkta. Men slutet är lite förvånande för att vara en deckare, och där finns det ännu mer att diskutera kring. Jag tycker att boken var lättillgänglig och med tanke på temat så finns där också ett driv som gör att man vill läsa vidare för att veta vad som händer. Boken rekommenderas därför varmt för den som vill läsa en lättläst, spännande bok som man inte glömmer direkt man har lagt ifrån sig den.