Flickan i brevet är en historisk roman med sanna inslag. Den utspelar sig på två tidsplan, dels på 1950-talet då den handlar om Ivy som blir gravid och skickas till St Margaret´s som är ett hem för ogifta mödrar, och dels i nutid då den handlar om journalisten Samantha som snubblar över berättelsen om St Margaret´s och börjar gräva i vad som egentligen hände där.
Boken skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor under slavliknande tillstånd hölls fångna undan samhällets blickar. Det är gripande öden det som Ivy och de andra kvinnorna går igenom. Vi får också lära känna ett barn som heter Elvira som blev bortadopterat av St Margaret´s, men lämnades tillbaka när familjen tröttnat på henne. Dessutom får man i nutid följa Sam som är ensamstående mamma och desperat behöver ett scoop för att kunna få bättre jobb och därmed bättre förhållanden för sin dotter.
Det är en fascinerande, gripande, berörande och samtidigt väldigt otäck historia med tanke på att den bygger på sanna berättelser. Men själva berättandet haltar lite. Jag har svårt för själva berättartekniken. Det känns rörigt, många karaktärer inblandade och det är därför svårt att verkligen komma dem nära. Det är också många trådar, många skeenden och de knyts inte alltid ihop. Jag hade hellre sett färre skeenden, men lite mer djup i dem. Det är dock en väldigt viktiga historiska händelser som skildras och som verkligen behöver uppmärksammas.
Flickan i brevet är Emily Gunnis debutroman. Som debut är det en stark bok och jag är nyfiken på att se vad hon kommer att skriva härnäst. Boken ges ut av Printz Publishing och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.