Många gånger har jag sett den här bilderboken på biblioteket, framförallt när jag ställt tillbaka den efter att den varit återlämnad. Det är alltså en populär bok, ofta utlånad, vilket gjorde att jag till slut kände mig tvungen att läsa den för att få reda på varför den lånas så mycket 🙂
Guji-Guji börjar med att ett stort ägg kommer rullande på marken, genom skogen, över ängen och nerför backen. Det rullade hela vägen rakt in i ett ankbo. Mamma Anka märkte ingenting. För hon läste (!) I boet låg redan tre ankägg. Så småningom började äggen kläckas. Ut kom tre ankungar som fick namnen Droppen, Zebra och Månsken på grund av deras utseenden. Ur det fjärde ägget tittade en ganska udda ankunge upp. ”Guji Guji” sa han och det var också vad han fick heta. Mamma Anka lärde sina ankungar allt hon visste, som att simma, dyka och vanka snyggt. Guji Guji lärde sig snabbt, men var också större och starkare än de andra ankungarna. Så en dag tittade tre hemska krokodiler upp ur vattnet. De såg ut som Guji Guji. De elaka krokodilerna retade honom och frågade varför han, som är en krokodil, bor och lever som en anka. Guji Guji blev förtvivlad och börjar fundera. Krokodilerna bad honom att ta med alla ankor till bron för att träna dykning. Under skulle krokodilerna lura för att få sig en riktig festmåltid. Guji Guji gjorde som han blev tillsagd. Nästan i alla fall. För det var inga feta, härliga ankor som så småninom föll ner från bron och in i krokodilernas gap. Istället kom tre stora stenbumlingar som slet sönder krokodilernas vassa tänder. Guji Guji hade räddat ankorna och blev dagens hjälte. Han fortsatte bo med ankorna och för varje dag blev han en starkare och lyckligare ”ankodil”. Slutet gott, allting gott.
Jag tyckte jättemycket om boken och nu när jag läst den förstår jag verkligen varför det är en så uppskattad bilderbok. Guji-Guji är en variant på Den fula ankungen och passar ypperligt för högläsning. Med kärlek, värme och humor behandlar den många viktiga teman, så som känslan av att vara annorlunda, att alla är lika värda, att kärlek vinner över elakhet, identitet, acceptans, lojalitet, mobbing, adoption och mycket annat. Det finns mycket att diskutera och prata om. Illustrationerna i akvarell är lekfulla, humoristiska, varma och fyllda med detaljer och känslor.
Bilderboken Guji-Guji är skriven och illustrerad av taiwanesiske Chih-Yuan Chen som är en av Asiens främsta bilderboksskapare. Boken fick Peter Pan-priset 2015. Det är ett barnbokspris som tilldelas en översatt bok ”som antingen kommer från en kultur, ett land eller språk som är mindre vanligt förekommande i Sverige eller visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap. Priset delas ut av Ibby (International Board on Books for Young People). Guji-Guji är utgiven av Hippo bokförlag och finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.