Jenny går i tvåan och älskar att läsa. Allra mest älskar hon att läsa om hajar. Hon gillar också att vara ensam. När Jennys mamma jobbar sent får Jenny vara hos Amina som bor i samma hus. Tillsammans brukar de rita och de kan faktiskt sitta tysta tillsammans och läsa och rita i flera timmar. Det går också bra. Men i skolan är det svårare, för där kräver magistern att man ska vara pratsam och framåt.
Jennys lärare vill nämligen att alla barn ska vara bläckfiskar som räcker upp alla sina åtta armar på en gång. Han gillar barn som syns, tar plats och som PRATAR HÖGT. Han förstår inte att det finns hajar också. Hajar är tysta, de säger ingenting. De har inga händer som de kan räcka upp. De simmar runt och gör vad de vill utan att någon bråkar med dem. De vill vara ensamma. Precis så är Jenny. Hennes mamma säger åt henne att hon inte ska vara blyg, men det är inte blyg hon är, hon är ju en haj. En haj som är tyst och arg och som helst vill sitta ensam och läsa på rasten.
Jenny gillar sin ensamhet, den är självvald. Men Jennys morfar däremot njuter inte av sin ensamhet. Han saknar mormor och huset där de bodde tillsammans innan hon dog har därför blivit ett mormor-museum. Allt han gör är att bläddra i gamla fotoalbum och prata om mormor. Jenny tar på sig uppgiften att försöka få honom att gå vidare. Kanske kan hon och Amina hitta på något för att hjälpa morfar? Dessutom möter Jenny en riktig haj på ett akvarium dit klassen gör en utflykt och kanske kan hajen hjälpa folk att förstå att man faktiskt inte måste vara en bläckfisk och prata högt för att klara sig i livet.
Haj-Jenny är en underbar bok för alla introverta, tysta barn där ute. En härlig igenkänningsupplevelse för de som inte tycker sig passa in i normen och som inte vill fogas in i en mall. Jag hade själv älskat den här boken när jag var 7-8-9 år, för jag kände mig väldigt mycket som Jenny. Men jag tror också att den här boken är en bra ögonöppnare för alla barn och lärare, inte bara för hajarna alltså utan också för bläckfiskarna. Det behöver synliggöras att det finns olika typer av människor och alla har bra egenskaper som behövs i ett samhälle. Jag tror boken kan bidra till att skapa en förståelse. Dessutom finns det ju en fin bihistoria om morfadern. Och så är boken rolig! Jag gillar haj-temat och boken känns genomtänkt eftersom både omslaget och illustrationerna inne i boken alla går i milda blå toner. Det här är Lisa Lundmarks debutbok och jag gillar hennes språk och fingertoppskänsla. Det ska bli spännande att följa hennes författarskap efter denna debut. Och jag hoppas verkligen att boken når ut, att alla lärare, pedagoger och föräldrar runt om i landet får vetskap om boken och läser den högt för sina klasser och barn.
Haj-Jenny är skriven av Lisa Lundmark, illustrerad av Charlotte Ramel och utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.