Handbok för molnskådare är en faktabok om det som rör sig på himlen. De flesta har väl legat på rygg, tittat upp mot himlen och drömt sig bort bland molnen. Då är steget inte långt till att bli molnskådare. Alla kan molnskåda. Det enda man behöver är lite tid och så förstås en molnig himmel.
I den här boken får man lära sig allt man behöver veta om molnen. Vad det finns för olika slags moln, hur de bildas, hur de kan se ut, vilken påverkan de har på vädret på jorden, hur man kan förutspå vädret och mycket mer. Man får också lära sig lite om meteorologins historia, om moln i olika språk och vad det finns för tro och myter kring molnen.
Boken vänder sig till barn mellan sex till nio år enligt förlaget, men jag tycker att den passar hela familjen. Det är en hel del svåra ord i boken så det skadar inte att vara en van läsare. Trots att det är en faktabok tycker jag också att boken passar bra som högläsningsbok. Det är ganska lite text och den är indelad i olika avsnitt så det är lätt att läsa lite i taget. Då blir det också enklare att hålla isär alla de olika molntyperna.
Det finns jättefina illustrationer i boken och den är snyggt formgiven med faktarutor som bryter av den löpande texten, vilket gör boken mer lättläst. Lite synd är det bara att man valt att använda sig av flera olika typsnitt, det stör helhetsintrycket tycker jag. Men överhuvudtaget så är det här en fin bok, och en rolig idé. Jag tror inte att det finns särskilt många böcker om moln för barn.
Boken är skriven och illustrerad av Linnéa Krylén och den är utgiven av förlaget Opal. Handbok för molnskådare finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.