Johanna Westman tycker att alla barn borde få chansen att få laga mat en gång i veckan. Vilken revolution det skulle bli! Och varje gång barnen ställer sig vid spisen så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, handla rätt, hantera råvaror, utforska sina matsinnen och uppskatta matens värde. Dessutom blir de troligen modigare, mer nyfikna och får bättre självförtroende
Boken Jag fixar middan bygger på detta koncept, nämligen att barn mellan ca 9-12 år ska kunna använda boken får att fixa middagen hemma i familjen en dag i veckan under ett år. Här finns 52 enkla men ändå roliga och goda recept att välja bland. Dessutom finns det knep och tips för matlagningen som gör det enklare för barnen och får föräldrarna att känna sig trygga med att barnen är i köket. Det finns lite fakta kring råvaror, redskap, smaker och mycket annat.
Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av dem är vegetariska. De är pedagogiskt uppbyggda och det finns en effektiv tanke bakom varje recepts upplägg. Exempelvis förbereder och preppar man innan man sätter igång för att det ska bli enklare, tydligare, mindre kaotiskt och i förlängningen lättare för barnen att lyckas i köket.
Bland recepten hittar vi bland annat sötpotatisstroganoff, pizza, sötpotatistacos, vegetarisk lasagne, gräddbakad lax, enchiladas, ramensoppa, pad thai, fiskpaket, smashburgare och många fler lockande recept. I slutet finns också lite recept på tillbehör. En del recept är kanske lite svåra för den som är nybörjare, men många är riktigt enkla och de andra passar fint för den som har testat lagat lite mat tidigare och vill utvecklas. Jag fixar middan känns inspirerande och passar fint till barn som är nyfikna på att experimentera i köket och lära sig laga mat.
Tack för hjälpsam information. Nu är boken beställd 🙂