Kakor – små och mjuka är skriven av Monika Ahlberg. Hon driver caféet i Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm och har gett ut en rad bak- och kokböcker. Hennes farfar var bagare och hemma hos hennes farföräldrar serverades aldrig något annat än 7 sorters kakor till kaffet. Inte är det undra på att hon har bakningen i blodet.
I denna bok bjuder Monika på ett femtiotal recept med fokus på just kakor. Det finns såväl små som stora kakor, såväl mjuka som torra kakor, såväl enkla och lättbakade som mer avancerade kakor. Det finns recept på glutenfria, äggfria och laktosfria kakor, liksom Monikas bästa baktips och tips på fyllningar och glasyrer. Kort sagt så finns det verkligen något för alla bakintresserade i den här boken. Trots att boken heter just kakor så finns det även recept på bullar. Recepten är indelade i fyra avsnitt: Torra kakor, Mjuka kakor, Bullar och längder samt Glasyrer, fyllningar och mousser. Själv blir jag nyfiken på Mördegsrullar med vanilj, apelsin och choklad, Dubbla knäckflarn med chokladsmörkräm de luxe, Morotsmuffins, Vaniljrulltårta med hjortronfyllning, Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm, Drömtårta, Drottningkaka samt Chokladmuffins med vit choklad och färskost.
Kakor – små och mjuka ges ut av Lind & co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.