Nu är det höst och älgjakten pågår för fullt. Kanske har ni, som jag, frysen full av älgkött? Det är en ynnest att kunna ha sådan lyxig råvara från våra lokala skogar att basera sina middagar på. Jag använder älgkött till det mesta, lasagne, köttfärssås, tjälknöl, stek eller vad vi nu är sugna på att äta. Men ibland kan det vara kul att få lite ny inspiration. Nyligen utgivna boken Laga älg och annat vilt är just en sådan inspirationskälla. Här finns recept för alla styckningsdetaljer, indelade på kapitel som Smårätter, Färs- och korvrätter, Rygg och filé, Stekar och långkok samt Annat vilt. Det finns också Tips och goda råd, samt Kryddor och tillbehör. Boken är skriven av Anders Levén som haft jakt och vilt som sitt största intresse i snart tre decennier. Han skriver själv att stoltheten och glädjen att laga till ett villebråd som man fällt själv – och som man dessutom kanske kan servera med en spännande jakthistoria till, är svårslagen. Men även om man inte jagar själv är ju råvarorna från skog och mark den bästa grunden för en bra måltid.
Jag blir sugen på Kolbulle med fläsk och whiskylingon, Älgburgare med bbq-fläsk och ostdressing, Älgköttbullar med äpple och herrgårdsost, Mandelpotatisöverbakad älgfärs med basilika och tomat, Rökig älgfärschili med whisky, Förälskad älgfilé (!), Mustig älggryta med färsk ingefära, Currygryta på älg och Anders grillkrydda. Men här finns också recept på exempelvis Små kroppkakor med stekt skogssvamp och whiskylingon, Pizza med älg, silverlök och racletteost, Svartkålsdolmar med mozzarella- och älgfyllning, Kryddig älgkorv med spiskummin och chili, Shishkebab på älginnanlår med taboulleh, Mex-bbq på sousvidekokt bogblad med bruna bönor, Enbärsstek och mycket, mycket mer. Recepten verkar lätta att följa och det finns mängder med inspirerande vackra bilder, både på maten och vackra naturbilder. En bok att bläddra i och inspireras av helt enkelt!
Laga älg och annat vilt är utgiven av Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.