I mitt köksskåp har jag en lergryta som jag brukar använda när jag till exempel gör lasagne eller nån älgstek. Det är ju så smidigt att kunna ställa in den i en kall ugn och sedan får den sköta sig själv tills maten är klar. Men tack vare boken Laga mat i lergryta har jag nu insett att det finns oändligt många fler användningsområden för lergrytan än jag själv kommit på. Man kan även laga fisk, korv och kyckling i lergryta, liksom soppor och till och med baka kan man göra i lergrytan. Grytor och liknande är otroligt smidigt att göra i lergryta eftersom man lägger ner alla ingredienser i grytan och man kan tillbringa minimalt med tid i köket och ändå få en supergod måltid.
Laga mat i lergryta innehåller ett hundratal recept på alla möjliga måltider man kan laga just i lergryta. De är indelade efter kategorierna kött & färs, kyckling & fågel, fisk, grönt och bröd. Det är såväl klassiska rätter som älggryta, ärtsoppa, kalops, sjömansbiff och lammstek som nya rätter som mexikansk stek, risfylld paprika, spetsad älgfärsrulle, lergrytebakad sötpotatis, limesoppa, currygryta och kinesisk kycklinggryta. Dessutom finns det alltså också recept på matbröd som exempelvis morotslimpa och valnötsbröd som man kan baka i lergryta. Jag blir inspirerad av den här boken och vill verkligen testa att använda lergrytan mer än jag gör idag. Recepten är pedagogiska och tydliga. Ett minus dock att det inte finns bilder till samtliga recept. Laga mat i lergryta är utgiven av Ica bokförlag