Månen, varelsen och jag liknar ingen annan bok jag läst. Den handlar om Månne som är åtta år och fyrtiotre dagar och nu har hen bestämt sig. Det är dags. Hen ska starta en youtubekanal och berätta hur det är att vara Månne. Att inte vara pojke och inte flicka. Bara Månne.
Det är en stark bok som griper tag och verkligen berör, samtidigt som den på ett pedagogiskt och självklart sätt vägleder läsaren i hur det är att vara icke-binär. Hur det känns när omgivningen säger fel pronomen och felkönar en till något man inte känner sig hemma i.
Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och borde vara obligatorisk högläsningsbok i alla klasser, men även vuxna borde läsa den för att slippa vara så oförstående som Månnes släktingar visar sig vara. Boken är skriven av Ylva Karlsson och den är illustrerad så fint av Sofia Falkenhem, vars stil vi känner igen från exempelvis böckerna om monstret Frank.
Månen, varelsen och jag består inte av vanliga kapitel, utan den utgörs av inläggen på Månnes youtubekanal där hen berättar om sin vardag, sina tankar, sina känslor och om saker som händer, hur hen blir bemött, om hens svårigheter och hur utanför hen känner sig i vissa situationer. Det är ett berättargrepp som känns aktuellt, samtida och samtidigt lättillgängligt för målgruppen. Genom dessa youtubeinlägg kommer man också Månne väldigt nära. Även om en stor del av fokuset i boken bygger på att Månne är icke-binär så är Månne också en helt vanlig åttaåring med samma tankar, funderingar och händelser i livet som vilken åttaåring som helst, vilket gör att många läsare kommer att känna igen sig samtidigt som man får en ökad förståelse för att det inte bara finns två kön i vårt samhälle. Det handlar om vänskap, relationen till sina föräldrar, utanförskap, skola, vardag, luciafirande, att ha skilda föräldrar, och mycket annat som man lätt kan relatera till. En fin och tänkvärd bok som öppnar för samtal och diskussion och förhoppningsvis också bidrar till normalisering.