Någonstans brister himlen utspelar sig i Bohuslän och Skåne under sent 1920-tal. Huvudperson är trettonårige Elis. Tillsammans med sin familj lever han ett hårt och enkelt liv som fiskare. Plötsligt en dag försvinner storasyster Signe varpå en mörk familjehemlighet avslöjas och det leder till att Elis tillvaro rämnar. Han bestämmer sig för att bege sig från Bohuslän till Höganäs i Skåne för att hämta hem Signe. Resan bort från barndomens saltstänkta klippor blir för Elis ett möte med en okänd värld. Livet, och han själv, kommer ohjälpligt att förändras.
Någonstans brister himlen är Erika Olofsson Liljedahls debutroman och det är en mycket stark sådan. Efter dess har hon också hunnit skriva Och bergen skall rämna som också är en mycket fin bok.
Elis gör både en yttre och en inre resa på sin färd söderut mot Skåne. Signe är inte alls sugen på att bege sig hem igen, hon har börjat bygga ett nytt liv nere i Höganäs. Därmed tvingas också Elis reflektera över hur tillvaron egentligen var uppe i Bohuslän. Det handlar mycket om pappans oberäkneliga humör och om olika sanningar som successivt uppdagas. Det är en långsam bok där få yttre händelser sker, utan det mesta handlar just om familjesituationen och relationerna samt Elis inre utvecklingsprocess. Men det skildras på ett sätt som går rakt in i hjärtat. Språket är gripande, både kargt och målande samtidigt. Miljöskildringarna är också otroligt vackra. Jag gillar också hur vi får ta del av en större samhällskontext i och med att Sveriges förvandling från jordbruk till industrialisering skildras i bakgrunden. Det är en spännande tid som romanen utspelar sig i, med förnyelse, modernisering och framtidstro, men också en viss bakåtsträvan och rädsla för att hamna på efterkälken. Jag tyckte mycket om den här boken och jag kommer varmt att rekommendera den till låntagarna.
Någonstans brister himlen är utgiven av Historiska Media. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus. Perfekt sommarläsning!