Pojken i graven är en nyutkommen bok av Camilla Lagerqvist som skrivit många barn- och ungdomsböcker, ofta med ett historisk och/eller övernaturligt tema. När jag började läsa denna nya bok trodde jag att det skulle vara en mysrysare som typ Ingelin Angerborns böcker. Det kändes så med tanke på omslaget och titeln. Men det visade sig att jag hade fel, och det var inte något negativt. Visserligen förekommer en kyrkogård i början av boken. Syskonen Malin och Bosse upptäcker att deras mormor smyger sig ut på nätterna och kommer tillbaka med jordiga stövlar. En gång följer de efter henne. De hittar henne på kyrkogården där hon står framför en grav. På gravstenen står det:
Lukas f. 1923, d. 1936
Mormodern är hysterisk och tjatar på barnen att de ska hjälpa henne gräva fram och öppna kistan. Den är fylld med tegelstenar. Vem var Lukas och varför låg inte hans skelett i graven? Malin och Bosse bestämmer sig för att ta reda på vad som egentligen hände med Lukas. Längs vägen gör de fasansfulla upptäckter.
Pojken i graven ger läsaren insyn i en mörk tid i Sveriges historia, nämligen den då man spärrade in personer med psykiska funktionshinder på mentalsjukhusen runt om i landet. Boken utspelar sig på 1960-talet och som läsare får man många tidstypiska detaljer och även en inblick i hur det var att växa upp på det årtiondet. Barnen tar hjälp av en kringresande cirkus för att komma till mentalsjukhuset där deras morbror växte upp, vilket ger extra krydda till berättelsen. Som vuxen tycker jag att det var väldigt intressant att ta del av den svenska mentalsjukvårdens historia. Frågan är om boken är lika lockande för barnen i målgruppen (9-12 år). Men jag tror att den passar de som både vill ha spänning, lite mystik, familjehemligheter och historia. Jag tror den skulle passa mycket bra som högläsningsbok i en klass. Dels för att den aldrig blir riktigt läskig, utan bara spännande, och dels för att det finns så mycket att prata om, diskutera kring och knyta an till undervisningen om man vill.
Pojken i graven är utgiven av B Wahlströms och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.