Ica bokförlag har just släppt två riktigt bra receptböcker. Våra bästa recept utan ägg och mjölk samt Baka utan gluten – matbröd, bullar och kakor. Vi har både mjölk- och glutenintolerans i vår familj, vilket gör att det ibland känns svårt att komma på goda och varierade maträtter. Jag har lånat några receptböcker för allergiker på biblioteket, men inte fastnat för någon eftersom de flesta har några år på nacken. Icas receptböcker känns däremot fräscha, moderna och inspirerande. I böckerna används naturliga råvaror och trots att mjölk/ägg/gluten saknas så verkar maträtterna och bakverken vara väldigt goda. Att följa recepten är enkelt och det finns tydliga steg för steg anvisningar. Man behöver alltså inte vara en skicklig kock för att ha nytta av böckerna. Intill recepten finns härligt inspirerande fotografier. När det gäller gluten så tycker jag det svåraste har varit just att baka. att byta ut makaroner till glutenfria makaroner eller lasagneplattor till glutenfria lasagneplattor är inte särskilt svårt. Att däremot göra pizza, bröd, kanelbullar eller tortillabröd har varit rejäla utmaningar. Därför tycker jag att det är bra att det fokuseras mycket på just bakning i boken.
Våra bästa recept utan ägg och mjölk är skriven av Anna Benckert & Pernilla Warnhammar.
Baka utan gluten – matbröd, bullar och kakor är skriven av Elisabth Ekstrand Hemmingsson.
Båda böcker är utgivna av Ica bokförlag.