Mirando bokförlag är ett litet, oberoende förlag som är inriktat på bilderböcker. De ger ut både originalproduktioner och internationellt uppmärksammade bilderböcker i svensk översättning. Förlagsnamnets betydelse är tittande, att se, att undra och att förundras, vilket stämmer bra in på de böcker de ger ut. Jag fick själv upp ögonen för förlaget i och med utgivningen av Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill och sedan började jag läsa ikapp deras utgivning. Jag fascineras över att deras böcker är så välskrivna, genomarbetade och de låter verkligen illustrationerna få utrymme och fokus i sina böcker. De flesta av böckerna är så vackra verk, helt fantastiska som kan läsas av alla åldrar.
En av deras senaste utgivningar är bilderboken Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna. Detta är alltså en översättning. Beatrice Alemagna är född i Bologna, men bosatt i Paris sedan många år tillbaka. Hon har under de senaste åren fått ett flertal internationella utmärkelser för sina innovativa, färgstarka bilderböcker och hon är också en av de framstående författare och illustratörer som återkommande nomineras till ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).
Det finns många saker i livet som försvinner.
Som förvandlas, som kommer och går.
Men en sak förändras aldrig …
Ovanstående är baksidestexten till Sånt som försvinner. Boken handlar om alla dessa knappt märkbara, vardagliga ögonblick som hela tiden kommer och går. Dit hör till exempel sömnen – att vakna och somna, att tappa en mjölktand, att höstlöven faller, en fågel som fladdrar förbi, ett skrubbsår som läker och såpbubblor som försvinner. Många är dessa ögonblick som kommer och går och försvinner. Men i slutet av boken får vi veta att mitt i allt det föränderliga finns det en sak som aldrig försvinner eller går över. Det är förälderns närhet och kärlek. Barnet omsluts av en stor, varm föräldrafamn och i just det ögonblicket är det som om tiden stannar.
Grafiskt sett är denna bilderbok något alldeles extra. Varje uppslag har nämligen en ”förvandlingssida” som gör att bilden förändras. På det första uppslaget ser vi en utsträckt hand med en fågel som landat, men när man bläddrar bort den transparanta förvandlingssidan är fågeln plötsligt borta från handen och på väg att flyga därifrån. På nästa uppslag ligger ett barn och sover, men efter bläddringen är barnet vaket. På ett annat uppslag ser vi ett barn som sitter och blåser såpbubblor. På det transparanta bladet syns såpbubblorna i luften framför barnet, men när man bläddrar är bubblorna på väg långt ifrån barnet. Boken skildrar både små och stora företeelser i livet, från såpbubblor och löss till dystra tankar, tårar som torkar och försvinner, mörka moln som lättar och faktiskt försvinner även det man är rädd för, förr eller senare. Men föräldrakärleken den består och det visas även grafiskt med att det inte finns några förvandlingssidor på de sista omslagen.
Text och bild samspelar förstås på ett självklart, nästintill sömlöst sätt. Alemagnas avskalade, naiva och färgstarka illustrationer kompletterar på ett ypperligt sätt den lite mer strama, återhållsamma men samtidigt otroligt känslosamma och berörande text. Det är svårt att låta bli att bli berörd av texten, oavsett om man är barn eller vuxen. Det är också en text som väcker många tankar och funderingar, och det finns mycket att prata om i denna bok.
Sånt som försvinner ges samtidigt ut på sex olika språk. I Frankrike blev den redan innan publicering utsedd till vinnare av First Pages 2019 som är ett bokpris och läsfrämjande projekt som innebär att 20 000 nyfödda barn får boken som välkomstgåva. Jag tror att den kommer att bli minst lika uppmärksammad och omtyckt här i Sverige. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.