Här i Hälsingland känns det som långt till våren och sommaren nu, med meterhöga snödrivor och en termometer som bara för 10 dagar sedan visade -29.8 grader. Men det hindrar en ju ändå inte från att tänka på våren och de kommande odlingarna. Jag har förberett mig lite genom att titta i några böcker som handlar om odling på olika sätt.
Odlarens handbok är en tjock, tung bok som gör skäl för sitt namn. Det här är alltså en grundbok i trädgårdsodling. Boken är fullspäckad med kunskap och tips om hur man odlar. Fokus ligger på hur man odlar på ett ekologiskt sätt, vilket gör att det känns som att boken ligger helt rätt i tiden. Boken är skriven av trädgårdsmästaren André Strömqvist som är en av Sveriges största trädgårdsprofiler. Den gavs ut första gången 2012 och utsågs då till Årets Trädgårdsbok. Nu är den utgiven i en ny utgåva, men det står inte om den har omarbetats på något sätt. Boken är indelad i kapitlen Kompost och gödsel, Jord, Platsen, Föröka, Plantera, Köksträdgården, Beskära, Problem, Året runt och Redskap. I slutet av boken finns värdefulla internetlänkar och register. Jag vågar nog säga att allt man kan behöva veta om odling finns i den här boken. I alla fall om man är nybörjare och/eller hobbyodlare. Det är ingen inspirationsbok fylld med bilder på blommor att drömma sig bort i, utan här är det mer praktisk odling, betoning på fakta och fokus på grönsaker, fruktträd och köksträdgården. Men boken är pedagogiskt skriven och fylld med fina bilder ändå. Kanske inte en bok man läser igenom från pärm till pärm, men däremot en väldigt bra uppslagsbok. Den är utgiven av Norstedts förlag.
Genvägar till köksträdgården har också, precis som titeln antyder, fokus på köksträdgården. Den är skriven av Linda Schilén som är trädgårdsmästare och föreläsare. Hon skriver bland annat om hur man förbereder odlingsplatsen, väljer rätt läge, väljer rätt jord, väljer rätt grönsaker, hur man lär sig behärska konsten att gallra, om växelbruk, gödsling, vattning och hur man skyddar mot skadedjur och sjukdomar. Kort sagt så finns även här det mesta man kan behöva veta som odlare. Dessutom finns det husmorsknep, listor och steg-för-steg-projekt. Medan Odlarens handbok har mer fokus på fakta och att man ska kunna använda boken som uppslagsverk så är Genvägar till köksträdgården lite mer lättillgänglig och inspirerande med ett mer personligt tilltal. Istället går den inte på djupet på samma sätt som den föregående boken. Den har inte heller lika många sidor, utan ett lite mer lätthanterligt format. Kanske passar den därför bättre till nybörjarodlaren. Boken är utgiven på Ordalaget förlag.
Vi planterar är en bok om odling för barn. Den vänder sig till målgruppen 6-9 år och är en gammal omtyckt klassiker från Semic förlag som nu utgivits i en nyutgåva. Boken är skriven av Pia Beckman och Ralf Efraimsson och här kan man på ett pedagogiskt sätt lära sig odla allt från morötter och potatis till apelsin, kiwi och mango via exempelvis prydnadsgräs, smörgåskrasse och solros. Det är alltså enkla växter, sådana som går snabbt och enkelt att odla, vilket ju är perfekt för barn. Boken är lättläst och det är lätt att följa med i text och bild. Det finns dock en hel del svåra ord, som torvbriketter, lecakulor, sticklingar osv. En del, men inte alla, förklaras i en ordlista längst bak i boken. Bäst fungerar denna bok om man som vuxen kan hjälpa sitt odlingsintresserade barn.
Böckerna om Castor handlar ju också om att barn ska bli inspirerade att pyssla med praktiska saker. Förra året gavs det ut en fin samlingsvolym med tre av de mest älskade böckerna om Castor. Den heter Odla, snickra och laga punka med Castor och innehåller förstås Castor odlar, Castor snickrar samt Castor lagar punka. Som läsare får vi vara med när Castor och Frippe planterar bönor, bygger en verktygslåda och lagar en punktering. Det är både en bilderboksberättelse och en pedagogiskt äventyr på en och samma gång. Det finns också tips och beskrivningar så att vi som läsare kan prova samma saker som vännerna i boken. Eller varför inte använda det som utgångspunkt för att skapa något eget. Ett stort plus är att man genom böckerna får lära sig namn och benämningar på såväl verktyg som växter. Man lär sig också mycket om hur världen fungerar i dessa böcker. Det är inte konstigt att de har blivit så otroligt populära. Böckerna om Castor är skrivna och illustrerade av Lars Klinting och utges av Alfabeta bokförlag.