Tematrio

Den här veckans tematrio handlar om kvinnor. Lyran skriver såhär: Den här veckan är kvinnodagsveckan här på bloggen, jag ska bjuda på både lite gammalt och nytt med kvinnotema. Temat för trion den här veckan blir därför väldigt lätt, berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v välj själv! Eller blanda hejvilt.

1. Jag börjar med Kristina Sandberg. Triologin om Maj är det nu ett bra tag sedan jag lyssnade på, men jag tänker fortfarande ofta på den. Hon har skrivit en triologi om en hemmafrus liv och det är inte bara en hyllning åt hemmafrun, utan också en upprättelse. Dessutom påminner böckerna så mycket om min farmors liv, som levde och fick barn i samma stad, samma tid som triologin utspelar sig.

2. Sedan är det nästan omöjligt att skriva en sådan här tematrio utan att nämna Astrid Lindgren. Jag har en dotter som just nu håller på att upptäcka hennes författarskap. Eller ja, alla barnen har förstås sedan länge blivit introducerad för filmerna och bilderböckerna om exempelvis Emil, Pippi och Madicken. Men nu jobbar äldsta dottern med Bröderna Lejonhjärta i skolan, hon har lyssnat på Ronja Rövardotter som ljudbok om kvällarna och vi kan diskutera alla de världar som Astrid har skapat. Det är magiskt att uppleva dem igen tillsammans med henne och också kunna diskutera det vi läser på ett lite djupare sätt.

3. När jag har surfat runt på andra bokbloggar denna vecka har jag sett att det skrivits mycket om antologier som Brev till min dotter, Saker jag hade velat veta när jag var 15 och En annan historia. Nu har jag inte läst någon av dem, men jag gillar själva idén. Kvinnor som gjort saker som betytt mycket behöver (tyvärr) uppmärksammas, och det kan vara en bra idé att samla texter av kvinnor, porträtt av kvinnor osv i sådana här antologier för att man ska komma ihåg att ta med dem när det ska göras utställningar, temadagar och liknande. Därför nämner jag här en bok som visserligen har några år på nacken nu, men som är minst lika aktuell ändå. 52 kvinnliga författare – från 1700-tal till 2000-tal där Lena Kjersén Edman presenterar ett gäng kvinnliga författare, såväl klassiska som nutida. Och ”att-läsa-listan” blev genast längre.