Barnen i Lyckeskolan är en serie böcker från Olika förlag. I varje bok får vi möta ett av barnen i klassen, vilket innebär att vi får träffa en mångfald utav barn som alla har sina unika drömmar, erfarenheter och livssituationer. Jag har tidigare exempelvis skrivit om Du är en stjärna Amy Svensson, Grattis Svea Fors, Pardis Moradi är här, Ett jobb för Nora Henriksson, och Vem är kär i Abel Svensson som är några av de andra böckerna i serien. Timmy Kent och de mystiska morötterna handlar om Timmy som älskar frukt och grönsaker. Timmy tycker att de borde få växa överallt. Timmys assistent Rosa gillar körsbär och hon slänger in sina kärnor i folks trädgårdar. ”Varsågoda – här får ni ett körsbärsträd” säger hon. Timmy planterar morötter på skolgården. Men sedan börjar han fundera – är det förbjudet att plantera frön och kärnor var som helst? Och får man sitta i fängelse om man gör det?
Det här är en bok som handlar om odling, framförallt stadsodling. Intresset för stadsodling, en hållbar livsstil och att odla själv ökar bland både föräldrar och barn, vilket boken speglar. Men boken handlar också om rätt och fel, och att det som känns rätt för en människa kanske inte känns rätt för en annan människa. Kanske kan också saker och ting vara både rätt och fel på samma gång? Något annat som boken speglar är samhällets mångfald. Timmy har Downs Syndrom och en assistent i skolan. Det finns inte många böcker som speglar vare sig barn med Downs Syndrom eller barn som har assistent i skolan, så därför är boken väldigt välkommen. Dessutom ingår boken ju i serien Lyckeskolan, där varje barn är unikt och har just sin historia och där klassen skildrar samma mångfald som vi möter i samhället. Boken (och de andra böckerna i serien) har ett inkluderande perspektiv, vilket gör att böckerna känns extra roliga att läsa som högläsningsbok i en klass. Möjlighet till igenkänning är stor. Det här är en lättläst bok som passar barn som börjat läsa enklare kapitelböcker på egen hand. Den ingår i Olika förlags klassificering Silverdelfinen 2, vilket innebär att det är lite längre meningar och mer text per sida. Men den passar också utmärkt som högläsningsbok. Varför inte som inledning på en diskussion om rätt och fel, eller likheter och olikheter.
Timmy och de mystiska morötterna är skriven av Ebba Berg, illustrerad av Carl Flint, utgiven av Olika förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.