Hur är det egentligen att sitta i fängelse? Det är en värld som de flesta av oss aldrig kommer i kontakt med. Men läsning ger som tur är en möjlighet att få en inblick i världar vi annars aldrig får möta. Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan är just en sådana möjlighet. I denna bok ger den livstidsdömde trippelmördaren Ricard A R Nilsson en beskrivning av sina första 15 år i fångenskap. Men han gör det inte på vilket sätt som helst. Det är nämligen genom den japanska diktformen Haiku som han har valt att gestalta hur det varit för honom i fängelsets slutna och brutala värld.
Jag brukar inte läsa lyrik i vanliga fall, men haiku är en enkel men samtidigt uttrycksfull lyrikform med tydligt format som är lätt att ta till sig och beröras av. Temat i den här diktsamlingen är ju lite speciellt, det är kanske inte ett tema att känna igen sig i, men istället ett tema att beröras av. Trots de få orden känner jag nämligen både att jag berörs och att jag får en inblick i fängelsevärlden. Samtidigt kan detta vara en kontroversiell bok, dels med tanke på temat och dels eftersom det förekommer en hel del kritik i boken. Exempelvis så namnges vissa vakter i boken. Det här är en stark och läsvärd skildring som visserligen är lättläst, men som ändå stannar kvar länge.
Ricard A R Nilsson är författare och journalist som under sitt straff tagit flera universitetsexamina. Han har också gett ut En livstidsdömds dagbok som jag också gärna vill läsa. Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan är utgiven av Rarn Media och den finns bland annat att köpa på Bokus och på Adlibris.