På sistone har jag läst två böcker som handlar om att vara rädd för djur – något som säkert en hel del barn kan känna igen sig i. Den senaste småbarnsboken i serien om kompisarna Nisse och Nora om när Nisse och Nora åker på utflykt till en bondgård. Nora tycker om alla djuren och vågar både ge grisarna mat och rida på hästen. Men Nisse är rädd, djuren är så stora och kommer så nära.
Bilderboken Veterinären som var rädd för hundar – hjälp ditt barn att övervinna sina rädslor har ett annat angreppssätt. Den handlar om en hundrädd veterinär som får hjälp av de två barnen Anton och Jasmin att steg för steg utmana sin rädsla. Det finns mycket som barn kan vara rädd för, inte bara djur, utan också mörker eller att gå vilse. Ibland är rädslan så stark att barnet inte vågar göra det som han eller hon egentligen vill. Därför kan det vara bra att veta att man som vuxen kan hjälpa barnet att bli modigare.
Veterinären som var rädd för hundar är skriven för barn mellan 3-8 år. Den baseras på vetenskapliga metoder som används i KBT och hjälper vuxna att prata med barn om rädslor och hur man kan övervinna rädslorna. Boken är skriven av Lars Klintwall som är lektor i psykologi vid Stockholms universitet och som forskar inom barnpsykoterapi. Han arbetar också som barnpsykolog på en vårdcentral. Boken är illustrerad i nyskapande, verklighetstrogen och detaljrik collageteknik av Amanda LeCorney.
Själva berättelsen börjar med att Jasmin sovit över hos Anton. Under frukosten inser de att det är något konstigt med Antons hund Max. De går till djursjukhuset med honom. Där finns en massa olika djur och deras människor som väntar på att få träffa veterinären, till exempel en magsjuk sköldpadda, en gris som inte kan sova och en fladdermus med öroninflammation. Men de som sitter i väntrummet har väntat länge. Någon veterinär syns inte till. Men när Anton och Jasmin smyger runt för att leta efter veterinären hör de någon som snyftar. Det visar sig att veterinären gömmer sig eftersom hon blivit rädd för hundar kvällen innan när en hund hoppade på henne. Som tur är så vet barnen precis hur de ska göra för att hjälpa henne.
Denna typ av böcker brukar kallas för bruksböcker på bibliotekariespråk. Böcker som handlar om viktiga ämnen, så som skilsmässor, mobbing, hur man beter sig mot andra, eller som här: rädsla. Böcker som har ett tydligt pedagogiskt värde och som med fördel läses högt innan man inleder samtal eller diskussion om bokens tema. På så sätt är boken väldigt bra, den tar på ett pedagogiskt sätt upp vad rädsla är, hur det känns och vad man kan göra åt den. Det som ofta kan vara en nackdel med denna typ av böcker är att det litterära/konstnärliga värdet kommer i andra hand. I den här boken märks det genom exempelvis barnens dialog, som i denna mening: ”Jasmin stänger dörren om Max igen och Anton tröstar veterinären: ”Vad känner du, vad händer i kroppen?”. För mig känns det inte trovärdigt att ett barn använder ett sådant språk och framförallt inte till en person barnet inte känner. Det stör mig som vuxen, men det är en liten detalj som går att strunta in med tanke på det pedagogiska värdet. Jag tror många barn kan känna igen sig i temat. Det är bra att författaren valt att det är en vuxen som är rädd, för det avdramatiserar det hela lite grann. Kanske går det lite väl snabbt att bota veterinärens hundrädsla, men det är ju en bok för små barn detta. Det märks att författaren har gedigen kunskap kring temat och likaså ett brinnande intresse för att förmedla sitt budskap om vad rädsla är och vad man kan göra åt rädslan.
I slutet av boken finns ett uppslag med frågor man kan ställa till ett barn. Det är frågor som handlar om temat rädsla kopplat till bokens handling. Man kan ställa så många eller få som man vill. Ett bra sätt att inleda samtal kring rädsla. Jag gillar att bokens budskap är att man måste vara rädd för att kunna vara modig – finns det något modigare än när man är rädd och gör något trots rädslan? Jag gillar också att boken är så positiv och hoppfull trots ett ganska tungt ämne. Boken använder humor och lek för att närma sig temat rädsla och det känns väldigt lyckat. Sammanfattningsvis en rolig, lärorik och trösterik bok som kombinerar nytta och nöje och som är bra att ha i åtanke när man vill prata om rädsla tillsammans med ett eller flera barn.
Veterinären som var rädd för hundar är utgiven av Natur & Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.