Låt den rätte komma in är en skräckberättelse av John Ajvide Lindqvist. Den utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg år 1981. Huvudrollsinnehavaren Oskar är då 12 år och väldigt mobbad av sina klasskompisar, både fysiskt och psykiskt. Han söker sin tröst i skräckberättelser och drömmer om hämnd, men i verkligheten vågar han inte göra någonting alls. I lägenheten intill Oskars flyttar det in en medelålders man vid namn Håkan tillsammans med en märklig flicka som heter Eli. En dag möts Oskar och Eli nere på gården och de blir snabbt vänner. Kanske till och med mer än vänner. Men Eli är som sagt märklig. Annorlunda. Hon går ofta smutsig och lättklädd. Hon går inte i skolan. Hon syns bara till efter att det blivit mörkt. Hon säger att hon egentligen inte är flicka. Och hon måste bli inbjuden för att kliva in genom dörröppningar. Det blir snart uppenbart för Oskar att Eli är vampyr. Det sker också ett mord i den intilliggande förorten och folk blir rädda. En alkis blir också så småningom mördad i Blackeberg och en annan i alkisgänget säger sig ha sett mordet. Han påstår att det inte är en människa utan någon slags varelse som har begått mordet. Oskar fortsätter sin vänskap med Eli men funderar samtidigt över morden som sker i området. Alkisgänget, Oskar, Eli och flera andra dras in i en ond virvel som inte liknar något de någonsin sett förut. Samtidigt letar polisen efter mördaren och mobbarna planerar att ha ihjäl Oskar.
Låt den rätte komma in är en speciell bok. Nu har det gått några år sedan den kom ut, den kom redan 2004 och då fanns inte många liknande böcker. Nu är vampyrer och andra väsen betydligt mer förekommande i böckernas värld och vi höjer inte längre på ögonbrynen över att hitta dessa varelser i det svenska folkhemmet. I alla fall inte i litterär form. Det här är John Ajvide Lindqvists debutroman och han har befäst sin ställning som en av Sveriges främste skräckmästare sedan dess. Boken har filmatiserats flera gånger och även spelats som teater. Det som är så speciellt är dock kanske inte just det faktum att boken handlar om vampyrer utan det faktum att boken handlar om utsatta människor, sådana som står vid sidan av samhället. Alkisar, vampyrer, en utstött mobbad kille, en ensamstående mamma som arbetar hårt, kanske finns det faktiskt mer som förenar dem än som skiljer dem åt. Det där realistiska draget gör också att vampyrhistorien känns nästintill realistisk. Att boken dessutom utspelar sig i en relativt nyproducerad förort utan historia gör berättelsen ännu mer genial. Det märks att författaren både är bekant med själva miljön och med tiden romanen utspelar sig i. Det finns så många tids- och miljömarkörer att relatera till och känna igen sig i, och det gör berättelsen än mer trovärdig. Vampyrerna till trots. Efter att jag läst boken har jag också återgått till Ajvide Lindqvists bok om skrivprocessen som jag skrev om igår: Misslyckas igen, misslyckas bättre. Det var otroligt intressant att läsa hans anteckningar under skrivprocessen och om hur boken kom till under skrivandets gång. Där fick jag också bekräftat att författaren själv vuxit upp i Blackeberg och att Oskar till stora delar är författaren själv.
Låt den rätte komma in finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus. Själv lyssnade jag på ljudboken där författaren själv läser texten, vilket är en upplevelse i sig.