62 dagar är den tredje boken i serien om Tom och Erik skriven av Cilla Naumann. Även i denna bok är Tom huvudperson och även denna bok utspelar sig på familjens sommarställe på landet. När Tom börjar berätta så är det den sista dagen på sommarlovet och då har han haft 62 dagar ledigt. Det kändes som en evighet när skolan slutade i juni, men nu är alla dagarna slut. Tom hade sett fram emot sommaren. Äntligen har han sin egen moppe och nu är hela gänget samlat på landet igen. Men det visade sig att sommaren inte skulle bli som han hade trott. Det regnade och var trist. Dessutom hände något mitt i sommaren och efter det blev allt kaos. Ingenting var sig längre likt på landet och inte heller inuti Tom.
Det är svårt att skriva mer än så om handlingen, utan att avslöja för mycket. Jag kan i alla fall säga att boken handlar om ett pojkstreck som går snett och fokus ligger på konsekvenserna av pojkstrecket. Jag kan också säga att det här är en gripande och realistisk ungdomsroman som man bara inte kan låta bli att bli berörd av. Bokens tema är återigen, precis som i Värsta brorsan (första boken om brorsorna Tom och Erik), förändringar och att växa upp. Men i Värsta brorsan stod åldersskillnaden och relationen mellan brorsorna i fokus. I 62 dagar har Erik en betydligt mindre roll. Istället handlar boken mycket om Toms inre resa mot vuxenvärlden.
Återigen har Cilla Naumann skrivit en riktigt bra tonårs- och ungdomsbok. Den är väldigt svart och deppig stundvis. Men är det inte också så ibland under tonåren när man ska göra resan in i vuxenlivet? Jag tycker att svärtan bara bidrar till ökad trovärdighet. Boken är kort och den är luftigt skriven. Det gör den lättläst och snabbläst. Men det innebär inte att boken snabbt försvinner ur tankarna. Tvärtom är det många svåra och tunga ämnen som tas upp och det finns ett djup i boken som man knappt kan tro att det kan rymmas på de få sidorna. Jag har läst att Cilla Naumanns böcker ofta används i skolundervisning och jag ser att det finns mycket att diskutera kring även i denna bok. Jag tycker om att handlingen kretsar kring en tonårskille och jag känner själv att det är lite ovant att läsa tonårs- och ungdomsböcker med killar i huvudrollen, så jag tror att det är välkommet.
Jag läste att 62 dagar är en parallellhistoria till Cilla Naumanns vuxenroman Springa med åror. Tydligen tar böckerna upp samma händelse, fast ur två olika perspektiv. Istället för att följa Tom så får man i vuxenromanen läsa om händelserna ur hans mammas perspektiv. När biblioteket öppnar efter sommaren igen ska jag låna Springa med åror där, för den har jag blivit sugen på att läsa. Men först blir det den fjärde boken om Tom, nämligen 17 timmar härifrån.
62 dagar är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.
Läst av samma författare: