Barnböcker från Asien. Ja, det första man kommer att tänka på är troligen manga som ju har vuxit lavinartat de senaste åren. Men Asien är större än Japan och barnboksutgivningen är definitivt större än bara manga. Asien är också ett stort område med skiftande förutsättningar, vilka förstås avspeglar sig på litteraturen.
I Världens barnboksförfattare – från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern kan man exempelvis läsa om barnlitteraturen i Kina. I Kina ägdes förr alla förlag av staten. På 1950-talet fanns endast två förlag som gav ut barnlitteratur. Barnlitteraturen uppstod rätt sent i landet, men från att egentligen mestadels ha bestått av översättningar från västvärlden har Kina idag en enorm utgivning och det bästa är att såväl kvalitet som innehåll och design är på en mycket hög nivå. Idag finns det 35 renodlade barnboksförlag och 130 förlag har startat specialavdelningar för utgivning av barnböcker. Dessutom finns 140 tidskrifter och 110 tidningar som vänder sig till barn. Tillgången till böcker skiljer sig dock markant mellan barn på landsbygden jämfört med barn i staden. Skolarbetet har högsta prioritet medan nöjesläsning får vänta till senare. De flesta böcker som föräldrar köper till sina barn är faktaböcker.
I Indien däremot har barnlitteraturen aldrig haft någon stark ställning. Indien har en berättartradition där berättelserna framfördes muntligt och man skiljde aldrig mellan berättelser för barn respektive berättelser för vuxna. Därför uppkom barnlitteratur som genre först under 1800-talet. Till en början var de indiska barnböckerna oftast imitationer av engelska barnböcker. Undantag var de indiska språken bengali och marathi som faktiskt utvecklade en barnbokstradition redan på tidigt 1900-tal. Resterande barnlitteratur var engelsk och antingen imiterade den populära författare som Enid Blyton eller så återberättade den traditionella sagor. Indisk barnlitteratur har mycket moral och didaktik i sig. Böcker förknippas i första hand med lärande och undervisning. Dessa strukturer håller på att ändras, men det går långsamt och det finns få barnboksförlag som orkar hålla igång med någon utgivning. Det saknas stöd från staten och inköpsprogram för biblioteken.
Trots denna lite nedslående text som finns att läsa i Världens barnboksförfattare – från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern så finns det en hel del barnboksförfattare och illustratörer som kommer från eller bor i Asien, likväl som böcker skrivna av andra författare men som ändå utspelar sig i eller handlar om Asien. Nedan tipsar jag om några av alla dessa titlar. Några av dem har jag redan recenserat och några kommer jag att recensera här på bloggen under denna månad.
- När kommer bussen – Ryôji Arai
- Sussa och Natti – Ryôji Arai
- Världen i kartan – Kim Hyangkeum
- Farmors pangkakor – Ingmarie Ahvander
- Spelmannen och prinsessan – Fiona French
- Leila – flickan som inte fanns – Britt Engdahl
- Laleh – flickan som var rädd för stjärnorna – Ann-Madeleine Gelotte
- Guldögat – Hans Hagen
- Låt tistlarna brinna – Yasar Kemal
- Under Guds himmel – Niklas Krog
- Zahra och det gömda barnet – Helena Olofsson-HeshmatPasand
- I fågelkvinnornas land – Huguette Pérol
- Nattens berättare – Rafik Schami
- Dima från Shatila i Libanon – Anne Sörman
- Hodjas hämnd – Günseli Özgür
- Mustafa och järnlejonet – Peter Dickinson
- Pema från Bhutan – Ewa Jaconsson
- Vindens dotter – Suzanne Fisher Staples
- Hoity den hungriga räven – Sybil Wettasinghe
- Paraplytjuven – Sybil Wettasinghe
- Mana – en flicka från Himalaya – Radha Bhat
- Djungelboken – Rudyard Kipling
- Elefantpojken – Carolyn Sloan
- Tuan – Eva Boholm-Olsson
- Den behornade hästen och andra sagor från Indonesien – Kerstin Garme-Hellsten
- Kassim och den blå fisken – Geraldine Kaye
- Adzerk – den vita hingsten – Lin Hallberg
- Vilda i Asien – Pamela von Sabljar
- Blunda och öppna ditt fönster – Ngoc Thûan Nguyên
- Ormens år – Utta Wickert
- Sadako och de tusen papperstranorna – Eleanor Coerr
- Flickan som gick för att hämta våren – Sigbritt Eklund, Shu Zi-Min
- Över näktergalens golv – Lian Hearn
- Spöket på värdshuset Tokaido – Thomas Hoobler
- Chain Mail – skicka vidare – Hiroshi Ishizaki
- Den osynliga flickan – Deborah Ellis
Har du läst någon av dessa? Eller har du själv några förslag på andra barnböcker från Asien, om Asien, som utspelar sig i Asien eller som är skrivna/illustrerade av en asiatisk författare/illustratör? Tipsa gärna i kommentarsfältet!