På sistone har jag bläddrat i lite av de kost och hälsoböcker jag har i bokhyllan för att få lite inspiration. Beach 2019 närmar sig ju 😉 Nä, skämt åsido, jag har inga planer att skapa någon beachkropp, men visst är det roligt att hitta lite nya nyttiga recept och det skadar inte med lite ny kunskap och pepp när det gäller hälsan också. Alltid lär man sig något nytt.
Äta träna leva är skriven av Erika Kits Gölevik som är personlig tränare och Kristina Andersson som är näringsfysiolog. Tillsammans har de skapat en bok där de fokuserar på hur man med rätt man, effektiv träning och inre balans når den form man drömmer om – och håller den livet ut. Här är alltid inte fokus på snabba dieter, utan hur man hittar ett hållbart sätt att leva. Som de själva skriver: idag är första dagen på resten av ditt liv. Hur vill du leva det? Här finns både recept och träningsprogram, men det finns också exempelvis fakta om olika näringsämnen, tips om hur man sätter mål och hur man når dem och så massor av pepp och inspiration. Boken är snyggt formgiven. Jag hade dock velat att kapitlet ”leva” fick lika stort utrymme som ”äta” och ”träna”, eftersom jag tycker att alla tre delar är lika viktiga för att må bra.
Paleo – Stenålderskost: Människans ursprungliga kost av Robb Wolf och Paleo – maten, och motionen din kropp är byggd för av Erik Wallsten och Thomas Wahlström handlar båda om stenålderskost, Författarnas utgångsläge är att vi idag lever i ett högteknologiskt samhälle, har gjort fantastiska medicinska landvinningar och vet mer om vår fysiologi än någonsin tidigare, ändå är vi fetare, sjukare och svagare än tidigare generationer. Vår arvsmassa har sett likadan ut de senaste 40 000 åren men vår kosthållning har förändrats radikalt de senaste årtiondena. Enligt författarna visar forskning att om vi genom kost, sömn och motion kan imitera den livsmiljö som vi hade förr så kan vi hålla oss friskare och starkare. Böckerna innehåller fakta, forskningsrön och recept. I Robb Wolfs bok finns även ett 30-dagarsprogram med meny och träningsprogram. Jag föredrar dock de svenska författarnas bok som är mer lättillgänglig.
Vill man inte satsa på stenålderskost kanske LCHF är ett alternativ. LCHF på riktigt är skriven av Monique le Roux Forslund och Viktminskning med LCHF – så lyckas du är skriven av Åse Falkman Fredrikson. Den förstnämnda boken innehåller matförslag från morgon till kväll under fyra veckor, totalt över 60 recept samt shoppinglistor. I början av boken finns en kortare introduktion till vad LCHF-kost är och hur LCHF fungerar i praktiken. Den sistnämnda boken innehåller sex veckomenyer och hela 86 recept. Även här finns en kortare introduktion samt författarens berättelse om sin egen LCHF-resa. Båda böckerna är bra för den som vill få inspiration inför att äta enligt LCHF. Det är ju alltid roligt med variation när det gäller recept.
Fredrik och Karoliina Paulún har skrivit en bok, LCHQ-kokboken, om kosthållningen LCHQ som passar den som vill minska på kolhydraterna, men inte ta bort dem helt som i LCHF. I LCHQ – Low Carb High Quality är det fokus på rätt mängd näringsämnen som bränner fett, bygger muskler, minskar inflammationer och ger mer energi. Det är alltså större mängd kolhydrater i denna kost än i LCHF, vilket gör det lättare att orka träna och hålla humöret uppe. Men kolhydratkällorna är noga utvalda och i lagom mängd. Här finns 50 recept att inspireras av.
Så till sist en annan diet, nämligen 5:2-dieten. I 5:2-dieten Kokboken av Mimi Spencer och Sarah Schenker finns 150 recept för halvfasta, 5:2-dieten går ut på att man fem dagar i veckan äter som vanligt, men resterande två dagarna äter man en fjärdedel av det vanliga kaloriintaget, dvs halvfasta. I början av boken finns en kort introduktion till dieten och hur man äter under sina halvfastedagar. Men merparten av boken består av kaloriberäknade recept för halvfastedagarna. Boken kan ses som ett komplement till faktaboken 5:2-dieten som är skriven av dr Michael Mosley tillsammans med Mimi Spencer.