I bilderboksserien Förskolan Havet är det nu dags att lära känna Lilly K lite närmare. Varje bok i serien låter oss nämligen få följa med ett av barnen på avdelning Fiskmåsen på Förskolan Havet i en hel vecka. Lilly K kallas för just Lilly K eftersom det finns en annan Lilly i gruppen, Lilly P. Lilly K har många stora känslor, många bra idéer, får alltid saker att hända och sitter sällan still. Lilly K har mycket fantasi, stor äventyrslust och är inte rädd för någonting. Inte ens hundar. Men det är Uma, en annan tjej på förskolan. Men för Lilly K gör det absolut inget att Uma är rädd för hundar. Lilly K tycker ändå att Uma är den finaste som finns. Men hur ska hon kunna säga det till henne? Och tänk om Jojje blir sur…
Ja, det är mycket som händer på avdelning Fiskmåsen på Förskolan Havet och bland barnen i barngruppen. Både där på förskolan, men också hemma. Och alla barn är olika, har sin egen unika familjesituation, hemmiljö, tankar och känslor. Det här är en serie böcker som verkligen öppnar upp förståelsen för andra och ger insikter i att andra kan ha helt andra förutsättningar och livssituation än vad man själv har. Böckerna skapar inlevelseförmåga och empati samtidigt som de visar på alla människors lika värde oavsett eventuella olikheter.
Böckerna ger en unik möjlighet att få lära känna en annan person och ta del av dennes liv under en hel vecka. Det handlar mycket om relationer, både barnens relationer sinsemellan i barngruppen och de relationer som de har hemma med föräldrar, syskon och andra närstående. Och så handlar det förstås om andra viktiga saker och händelser i ett förskolebarns liv. Den första kärleken till exempel. Att bråka med mamma. Att bli orättvist beskylld. Men också om små vardagsnära händelser som tillsammans utgör de dagar som kallas för livet. Det handlar också om att vara störst på förskolan. Att vara utanför. Att inte riktigt passa in. Det handlar om olikheter, likheter och mångfald. Som vanligt mästerligt skildrat av Ellen Karlsson. Hög igenkänningsfaktor för alla förskolebarn och för oss vuxna. Boken har fina illustrationer av Monika Forsberg. Jag gillar att varje bok i serien har sin egen färgskala och att man i varje bok får fördjupa sig i ett nytt barns liv och känslor.
Som jag skrivit förut när jag recenserat de tidigare böckerna i serien: Jojje 5 år och Uma 5½ år så har dessa böcker ett bilderboksformat, men textmässigt är de snarare som kortare kapitelböcker. De fungerar därmed ypperligt som övergång mellan bilderbok och kapitelbok, perfekt för de äldsta förskolebarnen som ofta vill börja lyssna till lite längre böcker. Dessutom är böckerna indelade i sju kapitel, eftersom vi ju får följa barnen under en hel vecka. Därmed kan man läsa ett avsnitt per lässtund eller per dag om man tycker att det blir för mastigt att läsa hela boken på en gång. Det är inte helt fel att läsa boken uppdelat på flera pass heller eftersom man då kan få mer utrymme till diskussioner, för de här böckerna är jättebra som ingång till diskussioner kring allt möjligt av det som böckerna handlar om – smått, stort, sin egen verklighet eller andras verklighet. Själv längtar jag efter att fler böcker om barnen på förskolan Havet kommer allt eftersom.
Lilly K snart 6 år är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.