Efter succén med Små eldar överallt har Celeste Ng skrivit en ny fascinerande roman om familjehemligheter och relationer. Jag tyckte jättemycket om den förra boken, så jag har verkligen längtat tills jag fick läsa denna. Jag blev absolut inte besviken, även om jag nog ändå tycker att Små eldar överallt är snäppet vassare.
Säg inget om Lydia handlar om en kinesisk-amerikansk familj. Sextonåriga Lydia är sina föräldrars ögonsten. Det är hon som förväntas uppfylla alla deras grusade drömmar. Dels mamma Marilyns önskan att bli läkare, en dröm som hon fick ge upp när de tre barnen kom till familjen. Dels pappa James längtan efter att passa in. Med sitt kinesiska utseende har han alltid stuckit ut. Han har saknat vänner och aldrig tillhört något socialt sammanhang. Han hoppas att Lydia ska få slippa uppleva detta utanförskap.
Men en dag kommer Lydia inte ner till frukosten. Uppe i sovrummet är hennes säng tom. När dottern så hittas död i en närbelägen sjö rämnar familjens värld, alla illusioner som familjen byggt upp kraschar och familjehemligheterna kommer upp till ytan.
Boken börjar precis som författarens föregående bok med den stora händelsen, i detta fallet att Lydia dör. Därefter nystas det upp alla bakomliggande orsaker och anledningarna till varför detta skedde. Eller egentligen får vi kanske aldrig veta exakt varför det skedde, för Lydia själv kommer ju inte till tals. Men vi får en bakgrund och framförallt en tydlig bild av familjen. Mysteriet kring Lydias död är egentligen inget mysterium, det finns ingen särskild spänning runt detta. Det här är långt ifrån någon deckare eller krimhistoria. Spänningen sitter istället i psykologin och porträttet av familjen. Handlingen och även slutet är förutsägbart, men det gör liksom ingenting, det är inte i spänningen boken har sin stora behållning.
Boken tar upp intressanta teman som identitet, utanförskap, ursprung, rasism, syskonrivalitet, familjehemligheter, drömmar och vad alltför hårda förväntningar och krav på ett barn kan leda till. Boken porträtterar en dysfunktionell familj, men en familj som inte är dysfunktionell på det sätt vi vanligen tänker oss, med missbruk eller våld inom familjen. Här är det dysfunktionella mer psykologiskt och dessutom är det så starkt kopplat till rasidentitet och det är intressant att läsa om eftersom detta tema så sällan lyfts fram i ljuset. Som förälder är det också förstås intressant att relatera till frågorna kring föräldraskapet. Det här är, precis som författarens förra bok, en utmärkt bokcirkelbok eftersom det finns så mycket att prata om. Jag ser fram emot att läsa kommande böcker av Celeste Ng. Jag gillar verkligen hennes berättarstil och det ska bli spännande att se vilka teman hon tänker gripa sig an härnäst.
Säg inget om Lydia är utgiven av Albert Bonniers förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.